Politika

Bitka za zidine: Vlahušić ide u pohode, a Ministarstvo se pravi ‘mutavo’

Vlahusic i Orlic

Više od osam mjeseci prošlo je od obećanja Ministarstva kulture da će ponuditi dva modela suradnje između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine, no kao i u velikoj većini takvih obećanja, i ovaj put je obećanje bilo – ludom radovanje.

(Bivša) Ministrica: Rješenja najkasnije u rujnu 2014. godine
Andrea Zlatar Violić, sada već bivša ministrica kulture i velika prijateljica aktualnog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića u ekskluzivnom razgovoru za DuList 20. kolovoza 2014 godine obećala je kako će Ministarstvo kulture ponuditi nekoliko modela moguće suradnje između Grada i DPDS-a.
-Zatražili smo dva nezavisna mišljenja o tome koji su mogući putevi i nadam se da ćemo do polovice rujna imati barem dva modela koja možemo predstaviti javnosti kao pomirdbeno rješenje. Mi možemo samo dati smjernice, a prvenstveno su tu dva igrača kojima možemo samo ponuditi rješenja – rekla je tada za DuList Andrea Zlatar Violić.
Mjeseci su prolazili, tenzije rasle, od Ministarstva kulture nije bilo ni traga ni glasa. U konačnici nakon ostavke Zlatar Violić od resornog Ministarstva smo zatražili očitovanje – jesu li ti modeli ikada doneseni? Kako se da iščitati iz njihovog odgovora, ne da nisu, nego nikada nisu ni bili u planu.
‘Suradnja između Grada Dubrovnika i DPDS-a je isključivo u nadležnosti lokalne zajednice. Primarno, riječ je o dogovoru između gradonačelnika, Gradskog vijeća i DPDS-a. Ministarstvo kulture ponudilo je isključivo koordinatorsku ulogu između Grada i DPDS-a ukoliko bi za time bilo potrebe’, stoji u odgovoru Ministarstva kulture na upit DuLista.

‘Samo Bog zaustaviti’
Ovakav zaokret retorike Ministarstva potpuno je nejasan, naročito u svjetlu činjenice da gradonačelnik Vlahušić odmah po nedavnim izborima najavljuje ‘dvije misije u kojima će ga jedino dragi Bog zaustaviti’. Jedna od njih je ‘vraćanje zidina građanima’, što je fraza koju on često uža upotrijebiti kada treba raditi na pretvaranju nekoga (u ovom slučaju DPDS-a) neprijateljima Dubrovnika jer se ne slažu s njegovom politikom. Iako se tadašnja obećanja ministrice kulture mogu promotriti pod lupom ozračja u kojem je tek bilo prošlo mjesec dana od kada je Ustavni sud srušio sramotni ‘Lex Vlahušić’ kojim je gradonačelnik Vlahušić pokušao prisilno razvlastiti DPDS, aboliranje od odgovornosti koje ministarstvo kulture sada pokušava izvesti je nedopustivo tim više što je u međuvremenu došlo do pravomoćne presude u aferi Šipan koju Vlahušić uporno pokušava predstaviti kao ‘Afera zidine’. Podsjetimo, nebrojeno puta Vlahušić je za tu aferu optužio predsjednika DPDS-a Denisa Orlića tvrdeći da je lažno svjedočio, zbog čega ga je ovaj nedavno i tužio za klevetu. Vlahušić na taj način pokušava prikazati sebe kao junaka naroda, borca za pravo i pravdu i zaštitnika svega dubrovačkog… sve kako bi se zanemarila surova istina – osuđen je za zlouporabu položaja i ovlasti.

Orlić: Ja vjerujem u Boga
-Nas nitko nikada nije kontaktirao. Nitko nam se nije javio iz Ministarstva kulture. To je kontinuitet njihovog postupanja. Pokušali su preko neustavnog zakona interveniorati u naš odnos, a otada nema ni pisma ni razglednice – rekao nam je Orlić koji je Vlahušićevo zazivanje zaustavljanja od strane Više sile kratko komentirao:
-Ja vjerujem u Boga, nisam ateist i mislim da je dragi Bog na našoj strani – rekao je Orlić te zaključio kako se zidine ne mogu vratiti građanima iz jednostavnog razloga što nikada im nisu ni uzete.

Što koga svrbi?
Jasno je kako rat za dubrovačke zidine nikada nije prestao, iako je gradonačelnik rušenjem ‘Lex Vlahušića’ doživio ozbiljan udarac. Činjenica je da se oko zidina i ulaznica na njih vrti veliki novac, no interesantno je kako usprskos opetovanim optužbama o tome kako DPDS-ovci navečer broje milijune nikada nijedna institucija ili inspekcija nije pronašla nelogičnosti ili nepravilnosti u poslovanju. Bitka za mire počela je upravo aferom Šipan i posudbom novca Vićanu na nalog Andra Vlahušića, ustvrdio je sud, no prava borba počela je još i prije kada je DPDS odbio Vlahušićev plan i program noćnog razgledavanja i komercijalizacije zidina. Nakon toga on je krenuo u sebi svetu misiju ‘razbucati’ organizaciju koju nisu dirali ni bivši totalitarni režimi, i koja osim očuvanja baštine ima još jedan jednako važan zadatak – da drži šporke političke ručice daleko od najvrjednijeg što Dubrovnik ima…bez obzira tko je na vlasti.
Nekima je to ipak više nego što mogu progutati…
Ugovor iz 2010. godine potpisao – Vlahušić
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić neprestano ponavlja kako model upravljanja dubrovačkim zidinama nije dobar. Zaboravlja pritom spomenuti kako je upravo on bio taj koji je 2010. godine potpisao ugovor s Društvom po kojem gradu Dubrovniku pripada 50 posto prihoda od ulaznica. Bitna razlika je što su sredstva koja ostaju DPDS-u strogo namjenska i moraju ići za kulturu i obnovu baštine, dok Vlahušić nikada nije javnosti objasnio u što su uložena sredstva koja su u posljednjih pet godina išla Gradu Dubrovniku.
Pad lex Vlahušića – Ustavni sud srušio protuustavni zakon
Nakon što mu je dosadilo ratovati na druge način gradonačelnik Andro Vlahušić odlučio je zidine uzeti silom. Dosjetio se tako famoznog Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koji je u svom članu 36. predviđao raskid ugovora između DPDS-a i Gradskog vijeća kao i preuzimanje imovine Društva. Na zemlju ga je spustio Ustavni sud 21. srpnja 2014. koji je sporni članak ukinuo jer je država njime ‘preuzela ovlasti sudbene vlasti, jednostrano dokinula postojeće ugovorne odnose i time drugu ugovornu stranku lišila svake mogućnosti za zaštitu njezinih prava pred nadležnim sudom’. Jednostavno rečeno Vlahušić je u suradnji s Andreom Zlatar Violić na jedan od najgrubljih način pokušao prekršiti trodiobu vlasti u RH.
Sličnosti i razlike – smjena ministrice zbog financijskih malverzacija
Bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić svoju ostavku dala je pod pritiskom medija nakon što je u javnost dospjelo izvješće Državne revizije koja je utvrdila da je s računa Ministarstva podizana gotovina bez potrebnih računa koja je potom vraćana u ratama. Ovaj financijski skandal natjerao je Zlatar Violić na ‘preuzimanje odgovornosti’ i posljedičnim odlaskom. Zanimljivo, njezin stranački kolega HNS-ov Andro Vlahušić također je ‘posudio’ novac koji je poslije vraćen. Za razliku od nje u aferi Šipan novac je vraćen nakon što su aferu razotkrili mediji i za razliku od nje, on odgovornost nije preuzeo. Kao i za aferu Revelin, i mnoge druge propuste, prebacuje je gdje i kako god stigne.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist