Grad

Biti festanjul velika je čast i obveza

Don Toma i festanjuli

Biti izabran za festanjula Feste svetoga Vlaha velika je čast i priznanje, ali i odgovornost.

Svjesni su toga i festanjuli ovogodišnje Feste kapetan duge plovidbe Damir Baričević te obrtnik elektroinstalater Ivo Lobrović koji su nas ugostili u svojim domovima.

Festanjul Baričević: Osjećam veliki ushit!

Kapetan Damir Baričević rođen je 18. siječnja 1964. u Dubrovniku. Maturirao je 1982.,a poslije 13 mjeseci kadeture, upisao je Višu školu. Radio je u Atlasa, da bi se na brod vratio 1992. godine od kada aktivno navegava. Zapovjednik je na tankerima za ukapljeni plin, na kompaniji Pronav.

– Zvao me na brod kapetan Frano Pitarević, inače festanjul i moj školski kolega, i pitao kad dolazim doma i do kada ću biti doma. I onda mi je rekao da bi me on predložio za festanjula. Osjetio sam jedan ushit. Nije svejedno biti izabran za festanjula. Prvo to je velika čast. Inače, moji su roditelji došljaci u Dubrovnik, stigli su nakon Drugog svjetskog rata, pa mi puno znači što su me uopće uzeli u obzir. Očeva obitelj porijeklom je iz Like, a majka je iz Krapine. Znači da smo poznati i priznati kao poštena obitelj i pošteni ljudi, koji su prihvatili užance ovoga Grada. Vjerojatno ću vam za dvije, tri godine znati bolje reći! – rekao je uvodno kapetan Baričević dodavši kako će uoči Feste osjećati još veće ushićenje.

– Miješani su osjećaji. Mati ne hoda po zemlji, ona leti otkako sam joj rekao. Sada smo još u panici hoće li sve dobro ispasti, kakvo će biti vrijeme, ali don Toma je čudo od čovjeka, sve to vodi jednom blagom, ali odlučnom rukom i ne sumnjam da će to sve biti dobro – dodao je. Izrada proglasa je u završnoj fazi, a kako saznajemo, bit će drugačiji od dosadašnjih.

– Proglas je u završnoj fazi, a don Toma mora još provjeriti neke detalje. Program je već dijelom napisan, dali smo njemu da ga lektorira i da svoj blagoslov. Bit će malo drugačiji, no neću otkrivati detalje, a trebao bi biti gotov ove setemane. Dogovorili smo se sa starijim festanjulima, da bi 18. i 19. išli u Konavle i Primorje, vikend iza po Gradu, a moja dužnost je da proglas odnesem na brod za župe na Elafitima. Pomalo sve to ide, idemo naprijed – dodao je. I monturu je također već nabavio.

– U Zagrebu su nas ugostili prijatelji i tamo sam nabavio garderobu. Obavili smo taj dio jako brzo – naglasio je. Njegova supruga Stela, 23-godišnji sin Marko i 18-godišnja kćer Jelena također su ponosni i uzbuđeni.

– Jako sam ponosna i uzbuđena. Ovo nam je nešto novo i nadam se da ćemo sve odraditi na najbolji mogući način. Lijep je to osjećaj, svi zovu i čestitaju – dodaje gospođa Stela.

– Od moje sestre muž, kapetan Ivo Mašković bio je festanjul 2002. On zove s broda, dijeli savjete, svi su se organizirali – brat Mišo, prijatelji iz djetinjstva Lukša Plečaš i Neno Klekar koji su mi prava potpora. I obitelj Baričević i moja obitelj sa ženine strane jako su ponosne – nadovezuje se kapetan Baričević koji početkom ožujka odlazi ponovno na more.

– U nas se uvijek držalo do Feste svetoga Vlaha. Išli smo na Festu, na Kandeloru, ali tek kad u obitelji imate festanjula, kada vam ljudi stalno čestitaju, tek tada vidite koliko im to znači – naglasila je gospođa Stela.

Festanjul Lobrović: Samo jednom dobiješ ovakvu priliku

Obrtnik Ivo Lobrović rođen je 10. lipnja 1956. u Majkovima, od oca Antuna i majke Kate Perajica. Radio je kao elektroinstalater u pošti, a prije dvije godine sa kolegom je osnovao privatnu tvrtku koja za HT radi na održavanju i popravku telefona od Konavala do Dola.

– Biti festanjul velika je čast i velika obaveza. Samo se jednom u životu ukaže takva prilika – odgovorio je uvodno na naše pitanje što mu znači to imenovanje.

– Apsolutno sam ponosan. I moja obitelj i prijatelji – dodao je festanjul Lobrović.

– Sada slijedi nošenje proglasa po župama. Neću reći da će biti najljepši, ali će biti jedan od ljepših. Brat od našeg kapetana Miše Baričević napravit će novi dizajn Svetoga Vlaha na našem proglasu i stvarno će biti lijep. Obići ćemo župe, od Konavala do Pelješca, Elafite i naravno upoznat ćemo župe u kojima do sada nikada nismo bili. Bit će lijepo – napomenuo je dodavši kako je cijelu monturu već nabavio, osim kapelina.

– Njega sam dao izraditi u Gradu, u Marine Grabovac, a drugo je sve spremno – naglasio je

Inače, festanjul Lobrović sa suprugom Jelenom rođenom Biskup, također iz Majkova, ima troje djece: Antuna, Dariju i Miriju, te jednog unuka Ivana Šimića. Sva su im djeca oženjena i vesele se ovogodišnjoj Festi.

– Nije mi problem što se tiče ugošćavanja. Odradili smo pričesti, krizme i vjenčanja, pa ćemo i to. Cijeli život pratim svog muža, pa ga naravno pratim i sada kada mu je iskazana ova velika čast. Kako njemu, to je čast i meni, i svima nama. I cijelim Majkovima! Biti festanjul nešto je što ostaje zauvijek. Također nam je jedan rođak Perajica bio festanjul u New Yorku, tako da u užoj rodbini imamo već jednog festanjula, što nas silno veseli. Prijatelji i poznanici čestitaju na tome, a čestitke stižu i izvanka. Svi su sretni – napomenula je gospođa Jelena dodavši:

– Uvijek smo hodili na Festu, nosio se barjak. To je nešto što se uvijek poštovalo u našoj obitelji, a ovo je sada vrh! – zaključila je.

– Svi smo strašno ponosni na oca, na obitelj i drago nam je što je izabran za festanjula. Nikad nismo išli s time da će i naša obitelj ući u tu tradiciju. Ali eto, iznimna je čast što nam je otac festanjul – složno su dodali Antun, Darija i Mirija.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist