Kultura

BIJELI PUT, POBJEDA DOBRA U RATU Konvoj je bio više od materijalne pomoći

Bijeli put knjiga Napredak

‘Bijeli put, pobjeda dobra u ratu’, knjiga posvećena humanitarnom konvoju, predstavljena je u četvrtak navečer u prepunoj dvorani Sv. Ivana Pavla II. u samostanu Svete Klare, te tako izazvala brojne emocije i prisjećanja kako sudionika konvoja, tako i mnogih koji su ‘tek čuli’ za ovu priču. 

Njime se ratne 1993. humanitarna pomoć iz Zagreba uputila u srednju Bosnu. Grad Dubrovnik i njegovi stanovnici imali su vrlo važnu ulogu u organizaciji i provođenju samog konvoja pa su se tako kroz ovu knjigu i Dubrovčani, danas nakon dvadeset godina, mogli prisjetiti dana hrabrosti i pobjede dobra. Grad Dubrovnik je i jedan od nakladnika ove vrijedne knjige.
Knjigu su uz autore predstavili sudionici konvoja: general Tihomir Blaškić, prof. dr. fra Iko Skoko, mr. sc. Andro Vlahušić, don Ivan Tolj i fra Stipo Karajica. Moderatorica predstavljanja bila je Iva Puljić Šego, novinarka Večernjeg lista, a u glazbenom dijelu nastupila je klapa ‘Narenta’ iz Mostara.

General Tihomir Blaškić istaknuo je kako je situacija u Bosni bila slična kao u Dubrovniku, te se osvrnuo na konvoj kazavši kako je on bio puno više od materijalne pomoći.

– Uvijek se može učiniti dobro bez obzira kakva je situacija, kazao je pak fra Iko Skoko, koji je i sam bio dio konvoja, baš kao i Andro Vlahušić, koji je kazao kako zamalo nije pošao, jer je imao ispit iz interne medicine, a njegova supruga za odlazak je saznala tek naknadno.

Don Ivan Tolj objasnio je kako svaku godinu, pored komercijalnih knjiga, objavljuju knjigu koja je važna, kao Bijeli put, koji je okupio oko sebe različite ljude koji su riskirali puno.

Branko Čule istaknuo je kako su on i Slobodan Lang bili dio konvoja Libertas, važnog za Dubrovnik, baš kao i dio konvoja Bijeli put.

–Nastojali smo u pripremi otopiti mržnju i sukobe u Bosni – ispričao je Čule. Dodao je kako nitko od 160 sudionika konvoja nije bio siguran da će živi stići u Bosnu. Ispričao je i crticu o tome kada su ih pregledavali i došao je jako veliki vojnik s ‘pušketinom’, koji je izgledao zastrašujuće. Fratri su se molili, a on je rekao ‘hvaljen Isus’ i zamolio fratra da mu ženi i petero djece koji se nalaze u Makarskoj javi da je živ.

–Mi smo tada rekli: bitna je snaga naroda i vjera u Boga – kazao je Slobodan Lang, ističući i važnost zajedništva i okupljanja, te naglasio i kako se ovime ne predstavljaju njihovi stavovi, već djelo koje je Bijelim konvojem izvršeno.

Oreganizatori ove promocije bili su Večernji list iz Zagreba i Hrvatsko kulturno društvo Napredak Dubrovnik.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist