DuList IN

BIJELE KONAVOSKE VILE Čuvarice baštine koje otimaju tradiciju zaboravu

BIJELE KONAVOSKE VILE Čuvarice baštine koje otimaju tradiciju zaboravu

Tik pred kraj 2017. godine, u jednu hladnu večer realizirala se pomno planirana ideja Konavljana, dijelom žitelja, malo ekipe iz grupe Zavazda Konavle koja čuva tradiciju čak i online – na Facebooku i velikim dijelom uz ‘tehničku podršku’ Agroturizma Konavle, ideja kojoj se malo tko nadao kako će se pretvoriti u djelo.

Dva dana nakon Božića u samostanu u Pridvorju okupile su se bijele vile, ‘Naše Matere’ kako ih zovu Konavljani, Konavoke koje svakodnevno ili u svečanijim pri­likama nose konavosku robu, istinske čuvarice baštine našeg juga. Upravo zato one, koje su tu večer mogle pristići, od Agroturizma Konavle dobile i vrijedno priznanje – zahvalnicu za njihovu živu baštinu, njihove nošnje i pletenice kojima prkose zaboravu. Konavoske bijele vile izazvale su sen­zaciju čak i na društvenim mrežama, a upravo njima u čast mnogi su mladi Konavljani i Konavoke tu večer također obukli nošnju i pripremili im bogat i raznovrstan program. Iako je konavo­skih bijelih vila preostalo svega dva­desetak, baš zbog njih samostan u Pridvorju bio je premalen za ovu pri­godu. U lijepoj večeri uživali smo i mi te smo nekoliko vila i upitali o njihovoj odluci kojom prkose vremenu, novim običajima, pa čak i modi – nošenju raskošne, bogate konavoske nošnje.

Od rata samo u svečanim prilikama
Prva Konavoka koju smo susreli, a prva je i pristigla u samostan, je Mare Vlahutin u pratnji svoje familije. Ima 81 godinu, a naušnice i nošnje nosi od rata, kad je dosta toga uništeno, samo u svečanim prilikama. No zato pletenice nikad nisu bile raspletene, priča nam.

— To je osnovni dio nošnje, nisam se htjela šišati. Prije rata sam nosila i nošnju i cijeli komplet. Sačuvalo se nešto nošnje u ratu, bolje rečeno saču­vala se ideja, koja je ponovo ostvarena nakon što smo se i Konavle i mi opora­vili – priča…

Primjetili smo odmah nakon prekra­sne Katarinu i Luku, mamu i sina, koji su, kažu nam, došli zbog none Katice Braičević.

— Ona ima 97 godina i nije mogla doći, nažalost, ali mi smo tu kako bismo preuzeli zahvalnicu za nju! Nosi nošnju cijeli život, a trenutno je u Domu za starije i nemoćne u Kona­vlima. Da, i tamo je stalno obučena, jednostavno nikad nije prekinula nositi nošnju.Još je i u pletenicama – priča nam gospođa Kate držeći nasmiješe­nog Luku.

Treća konavoska vila koju smo susreli, Mare Pršić, u rukama drži svoju praunuku, malenu Petru, prva je naj­starija, a druga najmlađa u familiji. I dok poziraju u sceni prepunoj emo­cija, saznajemo kako teta Mare ima 83 godine i cijeli život je u nošnji. Ide na placu dva puta tjedno, nikako nošnju ne skida, doma veze i dosta je aktivna. Čak i konavoske papuče nosi, a kona­voska roba je ljeti-zimi tu. Ni ona, kao ni ostale vile, ne da tradiciju zaboravu. Lijepo je vidjeti i malenu Petru, babinu nasljednicu, u nošnji, a lijepo bi bilo i da je ovakvih večeri više. Ako niste bili, konavoske bijele vile moći ćete vidjeti a gdje drugo nego na – Festi svetoga Vlaha.

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist