Županija

Biciklirajte kroz povijest – putevima stare uskotračne željeznice Ćiro!

Biciklirajte kroz povijest – putevima stare uskotračne željeznice Ćiro!

Ponuda Konavala je od nedavno bogatija za još jednu atrakciju, kako za turiste tako i za sve domaće, biciklističko-pješačku stazu Ćiro!

Bivša željeznička dionica i to u dužini od 18 km, od granice s Bosnom i Hercegovinom do Zvekovice preuređena je u sklopu projekta ‘Bicikliranjem kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne željeznice Ćiro’ u atraktivnu biciklističko-pješačku stazu. Idući put, kada budete tražili kuda prošetati na čistom zraku, dođite do Konavala i prošećite ili provozajte biciklo novom biciklističko-pječakom stazom u Konavlima. Vjerujemo da vam to neće biti zadnji put!

Na najatraktivnijem dijelu ove dionice od Vojskog Dola do Mihanića, osim što je staza osigurana zaštitnom ogradom, također su postavljena odmarališta s klupama i stolovima na kojima se biciklisti i pješaci mogu odmoriti i uživati u prekrasnim pogledima na Konavle, kao i turistička signalizacija s info tablama putem kojih posjetitelji mogu nešto i naučiti o posebnostima Ćira i najjužnije općine u Hrvatskoj općenito.

biciklirajte-kroz-povijest-ciro-1

Posebna atrakcija su i tri tunela od kojih je najveći, tunel ‘Mihanići’, stanište kolonije šišmiša koji se zbog ugroženosti nalaze na Crvenom popisu sisavaca Hrvatske. Na južnom ulazu u tunel je postavljeno odmaralište na kojem je, posebno u sumrak, omogućeno jedinstveno uživanje u promatranju šišmiša – popularno nazvano u svijetu ‘bat watching’.

Pored infrastrukturnog opremanja staze projekt je također dao velik naglasak na jačanje kapaciteta samih krajnjih korisnika – dionika u turizmu, odnosno financirane su aktivnosti edukativnih radionica za njih, organizirana je studijska posjeta staze ‘Parenzana’ u Istri te su nabavljene bicikle i setovi alata za održavanje istih a koji su javnim pozivom dodijeljene krajnjim korisnicima u Konavlima na korištenje. Valja spomenuti da se projektom ‘Ćiro’ prilagodilo i potrebama modernih turista i posjetitelja koji će moći putem postavljenih QR kodova na signalizaciji i iskustva 360° virtualne stvarnosti doživjeti povijest ‘Ćira’ kroz ažuriraniju i drukčiju perspektivu, i to kod bivše željezničke stanice ‘Mihanići’. Konavoska dionica ‘Ćira’ je dio željeznice Sarajevo – Zelenika koja je imala veliki utjecaj na razvoj Konavala jer je do Drugog svjetskog rata služila za snabdijevanje ovog područja građevinskim materijalom, prehrambenom i tehničkom robom.
biciklirajte-kroz-povijest-ciro-1
U razdoblju Prvog svjetskog rata željeznica je imala većinski vojnu namjenu jer je snabdijevala važnu vojno-pomorsku bazu u Boki Kotorskoj, a zbog svoje geostrateške važnosti dionica željezničke pruge kroz Konavle je bila više puta i napadnuta s mora. Prevozeći preko 150 putnika dnevno, svoj vrhunac željeznička pruga je doživjela nakon Drugog svjetskog rata kada je u Konavle dovodila prehrambenu robu, umjetna gnojiva i ostala sredstva potrebna za poljoprivredu i vinogradarstvo, kao i stoku i stočnu hranu, dok je s područja Konavala u Sarajevo odvozila velike količine voća i povrća.

Izgradnjom Jadranske magistrale i Zračne luke Čilipi dolazi do pada prometa željeznicom zbog čega se 1. srpnja 1968. godine ova relacija zatvara. Projekt ‘Bicikliranjem kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne željeznice Ćiro’ se provodi od prosinca 2014. zajedno s partnerima iz BiH, a završava se 18. prosinca 2016. Nositelj projekta ‘Ćiro’ na razini uključenih hrvatskih partnera je Općina Konavle, a ostali hrvatski partneri su TZ Općine Konavle i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko – neretvanske županije DUNEA. Ukupna vrijednost projekta je 643.266,42 eura, dok proračun hrvatskih partnera iznosi 292.605,95 eura. Od toga 83,04 posto bespovratnih sredstava financira iPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007.–2013., a preostalih 16,96 posto je iznos sufinanciranja od strane hrvatskih partnera. Opći cilj projekta je doprinijeti povezivanju prekograničnog područja naše županije i Hercegovine putem uspostave nove zajedničke turističke ponude, a koja će imati ulogu svojevrsnog ‘muzeja na otvorenom’ posvećenom prošlosti ‘Ćira’.

ciro-bicikliranje-logotipi

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist