Kultura

BEZVREMENSKA DRAMA ‘Dubrovačka trilogija’ i ovo ljeto na Igrama

BEZVREMENSKA DRAMA 'Dubrovačka trilogija' i ovo ljeto na Igrama

Uvijek rado viđena, bezvremenska drama Iva Vojnovića i dobro primljena prošlogodišnja premijera, Dubrovačka trilogija, u dramaturškoj preradbi Mani Gotovac i režiji plesača i koreografa Staše Zurovca, na programu je 67. Dubrovačkih ljetnih igara 16., 17. i 18. srpnja.

Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo velikog dubrovačkog autora Iva Vojnovića, koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva koje odbija prihvatiti promjene i stoga nestaje u samouništenju, zamišljeno je kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj legendarnoj režiji Dubrovačke trilogije, no ova nova interpretacija za temeljne motive ima odnose majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole.

-Zurovčevo čitanje ovog klasika hrvatske moderne poetično je i svedeno, fokusirano na glumački izraz, psihološki delikatan, mekan, fino iznijansiran – napisala je o lanjskoj premijeri kazališna kritičarka Politike Ana Tasić.

Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Srđana Šimunović u ulogama Kristine, Ore i Ide mijenja Juditu Franković; Milka Podrug Kokotović Orsatova je tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u ‘Sutonu’ dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u ‘Na taraci’, a Boris Svrtan kneza u ‘Allons enfants!’ te gospara Lukšu u ‘Na taraci’.

Mladi Nikola Baće igra Vuka, za što je lani i nagrađen Orlandom za najbolja postignuća u dramskom programu 66. Igara. Značajne uloge ostvarili su i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo oblikovao Marko Mijatović.

Festivalska publika Dubrovačku trilogiju ovo ljeto može vidjeti u tri izvedbe – 16., 17. i 18. srpnja, u Kneževom dvoru i ispred Dvora s početkom u 21:30.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist