Zanimljivosti

Bečki odrezak

Bečki odrezak

Ovo je tradicionalno jelo bečke kuhinje kao što mu i sam naziv kaže. Naziv Bečki odrezak ili šnicel je zaštićen zakonom i originalni recept koji podrazumijeva isključivo teleći odrezak od buta, pohan na bečki način, a to je u brašnu, jajima i krušnim mrvicama.

Talijanski kuhari također tvrde da je ovaj šnicel nastao u Milanu u 15. stoljeću, te kako ga je Grof Radetzky donio u Austriju tek u 19. stoljeću. Bilo kako bilo, bečki šnicel je austrijsko jelo sve dok je Beča.
 
Potrebne namirnice za 4 osobe:
4 odreska od telećeg buta
50 g brašna
50 g krušnih mrvica
2 jaja
sol
papar
ulje
 
Priprema:
Najprije pripremite 3 šire posude u kojima ćete panirati, u jednu stavite brašno, u drugu izmućena jaja i u treću krušne mrvice. Odreske prekrijte folijom i tucite dok ih ne istanjite i raširite odrezak u 0,8 cm tanak šnicel. Istučene šnicele začinite solju i paprom. Potom ih panirajte ovim redoslijedom: brašno, jaja, mrvice (ovo je bečki način paniranja). Još ih jednom ovako panirane cijelim dlanom istucite da bi mrvice dovoljno prionule i da se ne bi prilikom prženja panada odvajala od mesa.
 
Prigotovljavanje:
Tavu dobro zagrijte i ulijte ulja za prst debljine. U vrelom ulju šnicele pržite na najjačoj temperaturi 2 – 3 minute sa obje strane, zatim smanjite temperaturu u pola i pržite još 2 – 3 minute s obje strane i tako ćete dobiti lijepu zlatnožutu boju. Izvadite šnicele i stavite na papirnati ubrus da pokupi višak masnoće. Šnicel servirajte uz prilog po želji.
 
U mom jelovniku bečki odrezak serviramo sa restanim krumpirom, pancetom i lukom, fetom limuna, marmeladom od brusnice i svježom salatom. I to je originalni Bečki odrezak sa pripadajućim prilozima.
 
Dobar vam tek!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist