Hrvatska

BDP porastao 1,2 posto, gotovo dvostruko iznad očekivanja

BDP porastao 1,2 posto, gotovo dvostruko iznad očekivanja

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. – objavio je Državni zavod za statistiku.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno tromjesečje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,7 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 1,4 posto. Već su tri tromjesečja zaredom kako BDP raste, što i službeno znači izlazak iz šestogodišnje recesije.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan (1,1 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2015. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenili su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom svi očekuju rast između 0,6 i 1 posto.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist