Kultura

Bastion treba pobijediti

Bastion treba pobijediti

Praizvedbu predstave „Bastion“ prema djelu Luka Paljetka s ansamblom Kazališta Marina Držića priprema grčki redatelj Lefteris Giovanidis. Ususret nedjeljnoj premijeri progovara o temperamentu s kojim radi na predstavi, velikoj odgovornosti koju osjeća spram dubrovačkog akademika i njegovog djela, ali i teškim danima koje proživljava grčki narod u ovim godinama krize.

 
GRČKA – POČETKA NOVE VRSTE RATA
 

Dovođenje grčkog redatelja smatram vrlo kreativnim potezom ravnateljice u trenutku kad je grčka u centru uragana, po meni početka nove vrste rata. Za nas Grke stvari nisu nimalo jednostavne i preostaje nam ne gubiti nadu. Ali i drugi narodi moraju biti na oprezu, jer ovo je tek početak velike oluje. I kad kiša počne padati u susjeda, znaj da će padati i u tvom dvorištu

– Sretan sam što su u KMD-u odlučili pozvati jednog grčkog redatelja, jer puno je poveznica naših dviju zemalja. Također je za stvaranje predstave bitno što govorim drugim jezikom i dolazim uz druge kulture. Smatram to vrlo kreativnim potezom ravnateljice Jasne Jukić. Pogotovo u trenutku kad je grčka u centru uragana. Ono što se upravo događa u Europi i Grčkoj je za mene početak nove vrste rata. Ovo je ekonomski rat koji prijeti postati puno gorim od „pravih“ ratova. Za nas Grke stvari nisu nimalo jednostavne i jedino što nam preostaje je ne gubiti nadu. Ali i drugi narodi moraju biti na oprezu, jer ovo je tek početak velike oluje. I kad kiša počne padati u susjeda, znaj da će padati i u tvom dvorištu. Međutim, vjerujem u snagu koju posjeduje narod i da može donijeti promjenu – govori Giovanidis.
Smatra kako za teško stanje dio krivnje snosi i sam narod, kao i njihovi korumpirani političari, ali apostrofira ekonomsku ovisnost koju stvaraju bankarski sustavi, kao labirint bez izlaza. Ipak smatra kako je za Grčku najbolja opcija Europa.
– Putujući po svijetu, u Londonu sam čuo za izraz „PIGS“ države. Te „svinje“ su za njih Portugal, Italija, Grčka i Španjolska i bojim se moguće političke podjele na razvijenu sjevernu EU i dužnu južnu EU. To se ne bi smjelo dogoditi – govori grčki redatelj.
 
POTRAGA ZA KLJUČEM DJELA
 
Njegov prvi susret s Dubrovnikom bio je prije više od dvadeset godina, kada ga je studentsko putovanje dovelo u naš Grad, a sada je ponovno tu i radi na Paljetkovoj predstavi.
– Moj prvi kontakt s Lukom Peljetkom je bio dok sam dolazio u Dubrovnik. Kupio sam turistički vodič kako bih se upoznao s Gradom. Bio je na grčkom jeziku i ispunjen rečenicama Luka Paljetka. Tada sam shvatio koliko je važan za Hrvatsku i Dubrovnik. Rad na njegovom djelu „Bastion“ je jedno veliko putovanje. Riječ je o čovjeku velike širine misli, i da bih ga mogao shvatiti i komunicirati s njegovim djelom, pročitao sam puno toga i jako puno naučio. Velika je odgovornost raditi na ovoj predstavi, jer Paljetak je napravio nešto jedinstveno, prešao je granicu postojanja i već sada postao mit. Putujući po Hrvatskoj shvatio sam koliko je on važna i mitska osoba za ovu državu – razmišljanja su Lefterisa Giovanidisa.
Pri radu na predstavi, ističe kako je najvažniji susret umjetnika, kreativna radost suživota iz koje se stvara strast i energija.
– Bastion nas je povezao jer je riječ o posebnom, poetičnom i iznimno pametnom djelu koje realne stvari prikazuje irealno, prepliću se stvarnost i mašta, uobičajeno i neuobičajeno… Tražimo rješenje tog djela, ali iščitavanjem nikad neće prestati potraga. I kad odigramo posljednju predstavu, otkrit ćemo njene nove slojeve. Puno je slojeva raspoznavanja u Bastionu pa će je publika moći prepoznati na različitim razinama. Naš zadatak je stvoriti vezu između gledatelja i djela, ali najvažnije je doći i pogledati predstavu. Jer, puno je važnije gledati je, nego pričati o njoj – ističe redatelj.
 
SUKOB U SVIJETU SNOVA

Bastion nas je povezao jer je riječ o posebnom, poetičnom i iznimno pametnom djelu koje realne stvari prikazuje irealno, prepliću se stvarnost i mašta, uobičajeno i neuobičajeno… Rad na Paljetkovom djelu je jedno veliko putovanje koje nosi i veliku odgovornost, jer on je napravio nešto jedinstveno, prešao je granicu postojanja i već sada postao mit
Otkriva kako su pritom stvorili suvremeni svijet koji se kroz cijelu predstavu prožima i u tome je imao sjajne suradnike koji su u Bastion utkali dio sebe.

– Za mene je uvijek posebno iskustvo suradnja s glumcima i borba koja se odvija kako bi se stvorilo jedno kazališno djelo. A sam Bastion, osim što se tiče Dubrovnika, za mene je i svačiji um, koji s jedne strane „štiti“ od drugih, ali nam niti ne dozvoljava da budemo otvoreni za događaje oko nas. To je središnja tema predstave pa sam je smjestio u svijet snova, unutar mašte jednog od likova čija podsvijest izlazi na vidjelo. Jedan od likova na kraju shvaća svoj život i odlučuje se boriti s bastionom pa, unatoč mračnoj atmosferi i tamnim nijansama kojima je Paljetak pisao ovo djelo, na kraju predstave nudi svijetlo – zaključuje Lefteris Giovanidis.
Praizvedba je zakazana za nedjelju, 10. lipnja, a dan iza će upravo „Bastion“ biti prva predstava u sklopu već tradicionalnih „Dana kazališta“ na kojima će se sljedećeg tjedna na dubrovačkoj pozornici izredati svih sedam ovosezonskih predstava.
 
 

Dani kazališta
 
Kazalište Marina Držića otvara svoja vrata tijekom lipnja kroz Dane Kazališta. Program će obuhvatiti predstave koje su igrane tijekom ove sezone. Cijene će biti promotivne, te jednake za sve izvedbe u vrijednosti od 25 kuna. Jedina iznimka je predstava Carevo Novo Ruho, čija je cijena 20kn, a također za djecu koja su je već gledala i sačuvala kartu je ulaz besplatan.
Gledatelji će svojim glasovima putem anketnih listića odlučiti o najboljoj predstavi i glumcu / glumici sezone, te će ta izvedba biti 19. lipnja. Ocjenu o najboljem umjetničkom ostvarenju u sezoni donosi novinarski ocjenjivački sud koji je ove godine u sastavu uglednih novinara: Sandra Lacković, Katarina Lučić, Marko Giljača.
Kazalište Marina Držića ovime poziva sve sugrađane i goste da prisustvuju Danima Kazališta i još jednom osjete duh dubrovačkog teatra.
11.06. u 20 sati BASTION
12.06.u 19 sati CAREVO NOVO RUHO
13.06. u 20 sati ŽUDNJA
14.06. u 20 sati MIZANTROP
15.06. u 20 sati PRASAC KOJI GLEDA U SUNCE
16.06. u 20 sati LJUBAVNIK
17.06. u 20 sati MAČAK U VREĆI
19.06. u 20 sati NAJBOLJA PREDSTAVA PO IZBORU PUBLIKE U 2012. GODINI

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist