Aktualno

Autobuserima uvedene drakonske kazne

Autobuserima uvedene drakonske kazne

Usprkos apelu za daljnjim razgovorima na Gradskom vijeću je donesena Odluka o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, koja predviđa uvođenje kazni za sve koji se ogluše na plaćanje ‘naknade’ u iznosu od 200 do 800 kuna, ovisno o veličini vozila.

Kako stoji u članku 12. spomenute odluke za svaki prekršaj, pravne osobe kaznit će se sa 10 tisuća kuna, odgovorna osoba unutar te tvrtke kaznit će se s dvije tisuće kuna, dok će se fizička osoba-obrtnik kazniti s pet tisuća kuna, odnosno fizička osoba s dvije tisuće kuna. Da bi stvari bile još bolje Grad ostavlja mogućnost mijenjanja tarife naknade proizvoljno, a daje ovlasti i komunalnim redarima da zabrane parkiranje svim koji ”ne plate naknadu, ne podmiruju uredno svoje obveze ili na bilo koji drugi način krše odredbe spomenute Odluke”.
– Protekle godine na Pile i Ploče došlo je oko 19 tisuća autobusa, odnosno oko 900 tisuća putnika. 12 tisuća autobusa su domaće agencije, sedam tisuća su ostale agencije. Agencije izvanka sve plaćaju, a dio ovih naših ne želi plaćati ništa. Najveća dubrovačka agencija koja duguje oko 1,7 milijuna kuna svakog 14 gosta odvela je na zidine. Je li njih štitimo? Još manje su ih odveli u muzeje ili negdje drugo od čega Grad Dubrovnik ima koristi – rekao je Vlahušić u obrazloženju odluke.
-Oni plaćaju 300 kuna za izlet u Grad. Pa šta su vidjeli ako nisu vidjeli zidine i muzeje? – pita se Vlahušić.

Ispred HL Matko Bupić je istaknuo kako je ovo rijetka prilika da se može složiti s gradonačelnikom Vlahušićem, dok je pak Igor Miošić istaknuo kako ne može vjerovati kako je autobusima dopušten iskrcaj kod Gimnazije.
-Pa tu su djeca, to bi mi možda imalo smisla da je van školske godine, ali ovako ne razumijem – rekao je Miošić. S njime se složila i nezavisna Olga Muratti.
Vijećnik HL Maro Kristić pozvao je vijećnike ako već glasaju na daljinski da makar sudjeluju u raspravi.
Vlahušić je pak zaključio kako je ova odluka u potpunosti u skladu sa zakonom, za što imaju potvrdu ministarstva.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist