Kultura

Austrijski zbor ‘Mondo musicale’ rođendan slavi u Dubrovniku!

Austrijski zbor 'Mondo musicale' rođendan slavi u Dubrovniku!

Polovicom svibnja u goste Dubrovačkom komornom zboru dolazi renomirani austrijski zbor Mondo musicale iz Graza.

Dubrovački zboristi već su prošle godine ostvarili gostovanje u Austriji te nastupili u Grazu u sklopu programa Hrvatsko – štajerska adventska čarolija. Na ovaj način Dubrovački komorni zbor proširuje i osnažuje prijateljske odnose između zborova koji su vezani i Poveljom prijateljstva između gradova Dubrovnika i Graza, potpisanom prije dvadeset godina, 1995. godine.

Simbolično, iste te godine je i nastao Mondo musicale tako da ovim gostovanjem obilježava svoj jubilarni, dvadeseti rođendan. Zahvaljujući simbolici, sličnim glazbenim ukusima, ali i respektabilnoj glazbenoj karijeri skorašnje trodnevno gostovanje okrunit će se dvama nastupima.

Zajednički, svečan slavljenički koncert zborovi će održati u crkvi sv. Dominika, u petak 15. svibnja s početkom u 20 sati. Sljedećeg dana, u subotu 16. svibnja, austrijski pjevači imat će samostalan nastup na skalinima crkve sv. Vlaha u popodnevnim satima.

Mondo musicale osnovao je glazbeni pedagog i dirigent Markus Zwitter koji je do dan danas ostao njegovim umjetnički voditelj. Program izvedbi ovog zbora vrlo je raznolik i obuhvaća kako djela „starih majstora“ tako i ona suvremenih skladatelja raznih žanrova – od religioznih do popularnih. Za ovaj koncert, zbor je pripremio bogat program s naglaskom na tradicionalne austrijske napjeve koje izvode s posebnim žarom i senzibilitetom. Pripremili su raznovrstan i bogat program skladbi koje su vrlo drage i njima i njihovoj publici, skladbe u kojima uživaju i za koje vjeruju da će uistinu doprijeti i do dubrovačke publike.

Dubrovački zboristi poručuju kako se raduju zajedničkom nastupu, druženju i ugošćavanju pjevača Monda musicale te vjeruju kako će publika znati prepoznati ovaj glazbeni događaj, odnosno uveličati ga svojim prisustvom.

– Vjerujemo kako će se prijateljstvo i proširiti, uključiti i poneka dubrovačka kulturna tijela kao i austrijska na obostrano zadovoljstvo muziciranja – ističu iz Dubrovačkog komornog zbora.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist