Grad

ATLAS LUKŠE LUCIANOVIĆA Predstavljena knjiga o ‘agenciji nakon koje ništa nije bilo isto’

ATLAS LUKŠE LUCIANOVIĆA Predstavljena knjiga o 'agenciji nakon koje ništa nije bilo isto'

‘ATLAS – pet slova koja život znače’ naziv je knjige bivšeg turističkog djelatnika Lukše Lucianovića koja je večeras predstavljena brojnim nekadašnjim zaposlenicima ove dubrovačke putničke agencije.

Knjiga se bavi poviješću ove putničke agencije od njenog osnivanja do 2000. godine, a uz autora knjige predstavili su je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, istaknuti djelatnik u turizmu Niko Bulić te dugogodišnji djelatnik Atlasa Ivan Ivek Maltarić, a sve je na svoj način začinila klapa Maestral.

Ivan Viđen istaknuo je kako je ova knjiga vrijedna ozbiljnog čitanja.
-Gospar Lukša Lucianović je u svom nizu publicističkih izdanja o povijesti dubrovačkog turizma, a time naravno i povijesti Dubrovnika, producirao još jedno vrijedno djelo. Na svoj dopadljiv, šarmantan, šesan način kompilirao je, kolažirao sličice, priče, anegdote, pripovijesti iz povijesti dubrovačke turističke agencije Atlas – rekao je među ostalim Viđen, dodavši kako je vrlo vrijedno i to što je uvodno napisano i o prethodnici Atlasa, odnosno o počecima dubrovačkog turizma.

-Sve je to dovelo do toga da se u određenim povijesnim okolnostima sretnim spojem mnogih sastojaka koji su upravo na ovom tlu i okruženju mogli nastati i spojiti se u nešto što je bio Atlas – rekao je Viđen dodavši kako nam ovakva djela pomažu u sagledavanju određene epohe.

Niko Bulić dao je svojevrstan prikaz na koji se način čovjek iz Dubrovnik i osobno i poslovno susretao s Atlasom otkrivši kako je mjesec dana ‘neslužbeno’ i on radio u Atlasu, odnosno u Atlasovoj garaži. Dodao je kako u knjizi ipak nije naglašen aspekt ne samo tranzicije i privatizacije nego i borbe za promicanje Dubrovnika, odnosno hrvatskog turizma najvećim dijelom kroz ime Dubrovnika u ratnim vremenima.

Autor Lukša Lucianović istaknuo je kako je knjigu, koja je ‘došla preko reda’ pisao godinu dana, a podijeljena je u 55 poglavlja s ukupno 450 fotografija. Uglavnom se koristio, rekao je, materijalima iz Atlas Pressa. Ideja se rodila nakon prošlogodišnjeg velikog okupljanja bivših Atlasovaca, otkrio je dugogodišnji zaposlenik ove agencije Ivan Ivek Maltarić.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist