Kultura

ARL ‘Arcadia’, izložba koja naglašava Grad kakav znamo

ARL 'Arcadia', izložba koja naglašava Grad kakav znamo

U subotu, 24. lipnja u 21 sat u Lazaretima otvorit će se izložba Arcadia – izložba stanovnika Splita i Dubrovnika na kojoj sudjeluju članovi Udruge stanovnika povijesne jezgre grada Splita “Get”, zainteresirani stanovnici Splta, fotografi, novinari… a kojima se ovom prigodm na izložbi pridružuju i stanovnici Dubrovnika svojm fotografskim bilješkama života Grada unutar zidina.

Izložba predstavlja amaterske fotografije snimane od 2011. godine, a koje prate niz problema s kojima se susreće zajednica stanara Dioklecijanove palače – nestanak javnog prostora, prenamjena funkcija i djelatnosti, komunalni kaos, problemi sa odvoženjem smeća, buka i nesanica u ljetnim mjesecima, no i praznina zimskog dijela godine u kojoj ostaje tek nekolicina stanara, uz zvukove građevinskih strojeva.

Dubrovačka izložba nastavak je projekta, započetog ove godine (21.3. – 12.4.) u Galeriji fotografije Fotokluba Split, koju je posjetilo više od 5000 posjetitelja (točnije 5106). Uz niz pozitivnih kritika koje su građani ostavili tijekom njenog trajanja, mediji su je okarakterizirali kao „felinijevsku“ i satiričnu, ali ujedno i kao kritiku invazivnog i stihijskog turizma. U nastavku projekta, izložba će putovati po ostalim susjednim UNESCOvim zaštićenim gradovima, gdje će domaćini pridruživati fotografije iste tematike, a prvi je na redu Dubrovnik, javjlaju iz ARL-a.

S obzirom na interaktivni karakter izložbe, ovim putem pozivamo stanare dubrovačke jezgre, ali i druge građane, da pridruže svoje fotografije snimljene od 2011. na ovamo, te za samog trajanja izložbe snimaju područje unutar zidina. Nastavak projekta dogovoren je u Trogiru i Kotoru, u kojima je planirana prezentacija splitsko-dubrovačke kolekcije i pridruživanjem njihovih fotografija.

Ideja pri postavu izložbe u Dubrovniku, u Galeriji Otok, jest da i stanovnici Grada tijekom trajanja izložbe donesu svoje fotografije sličnih ili pak posve specifičnih situacija za Dubrovnik koje će biti postavljene na jedan prazan galerijski zid.

Izložba se otvara u subotu 24. lipnja 2017. u 21 sat, otvorena je do 13. srpnja 2017., a može se pogledati svakog radnog dana od 11 do 21 sat u Galeriji Otok u Lazaretima.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist