Kultura

ARHITEKTI MINISTRICI ‘Tražimo ukidanje vremenskog ograničenja za rad na kulturnim dobrima’

ARHITEKTI MINISTRICI 'Tražimo ukidanje vremenskog ograničenja za rad na kulturnim dobrima'

Hrvatska komora arhitekata (HKA) zatražila je od ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ukidanje vremenskog ograničenja od pet godina ovlaštenim arhitektima za rad na kulturnim dobrima, kao što je do sada propisivao pravilnik Ministarstva kulture.

HKA smatra da ovo ograničenje diskriminira ovlaštene arhitekte te da je u suprotnosti s europskim propisima.

– HKA se obratila Ministarstvu kulture sa zahtjevom za izmjenom Pravilnika o uvjetima za fizičke i pravne osobe radi dobivanja dopuštenja za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Logično je da, ako je osoba jednom dokazala da ima znanje za rad na kulturnom dobru, to znanje trajno posjeduje – istaknula je dipl. ing. arh. Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

Sustav dodjele dopuštenja za rad na kulturnim dobrima, navode u Komori, potrebno je uskladiti s III. Poglavljem o slobodi poslovnog nastana pružatelja usluga tj. s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama na unutarnjem tržištu, koji jasno kaže da sustav davanja ovlasti ne smije biti diskriminirajući (članak 9.
Direktive). Kako je jedan od uvjeta za produljenje dopuštenja obavljanje određenih poslova zaštite i očuvanja kulturnih dobara u posljednjih pet godina, mnoge fizičke i pravne osobe su diskriminirane i gube pravo na rad u ovom području. Istovremeno, one i dalje posjeduju stručno znanje i iskustvo. Jurković ističe i kako ukidanje ovog ograničenja neće dovesti u pitanje efikasnost zaštite kulturne baštine.

Prema članku 11. europske Direktive ovlaštenje za pružatelja usluga ne smije se vremenski ograničiti osim u posebnim slučajevima poput razloga od javnog interesa. Društveni interes ovim se izmjenama, smatraju u Komori arhitekata, ne bi doveo u pitanje. Predložena izmjena ne bi smanjila efikasnost zaštite kulturne baštine, jer Konzervatorski odjel Ministarstva kulture ima neposredan i kontinuirani uvid u sve faze izrade projektne dokumentacije te aktivno sudjeluje u nadzoru nad izvođenjem radova ove vrste.

Osim Ministarstvu kulture, HKA je javni prijedlog poslala 27. studenog i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Foto: DuList/HKA Facebook

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist