Hrvatska

APLIKACIJA JE SPREMNA, ALI… Kad ćete se kod liječnika moći naručiti putem mobitela?

APLIKACIJA JE SPREMNA, ALI... Kad ćete se kod liječnika moći naručiti putem mobitela?

Iako je još od kraja rujna kroz sustav e-Građani dostupan Portal za pacijente pod nazivom Portal zdravlja, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje napominju kako to nije slučaj i s mobilnim portalom. Naime, iz HZZO-a ističu kako je u medijima pogrešno interpretirana informacija kako je mobilni portal za pacijente već krenuo s radom.

-Mobilni portal za pacijente, koji će omogućiti komunikaciju pacijenata s liječnicima putem mobilnog telefona spreman je za puštanje u rad, no o točnom datumu početka njegovog rada pravovremeno ćemo izvijestiti javnost.

Kroz aplikaciju uz pomoć mobilnog uređaja bit će moguće naručivanje u ordinacije obiteljske medicine, slanje zamolbe za obnovu kronične terapije, a bit će moguće poslati i zamolbu za neke uobičajene administrativne dokumente, npr. doznake.

Pristup mobilnom portalu pacijentima će omogućiti njihov izabrani doktor kod kojeg dobiti lozinku za ulaz u mobilni portal.

U ovom trenutku mobilnu aplikaciju moglo bi koristiti 1/3 građana RH ili 1,5 mil. osiguranika HZZO-a, a za komunikaciju putem mobilnog portala bit će dostupno ukupno 939 timova opće/obiteljske medicine, 165 pedijatrijskih timova, 140 ginekoloških te 372 timova dentalne medicine. U najskorije vrijeme planira se da će mobilna aplikacija biti dostupna svima – navode iz HZZO-a dodajući kako je mobilni portal siguran komunikacijski kanal, a pri tom je ta ista komunikacija automatski evidentirana u kartonu pacijenta. Liječnik će, temeljem profesionalne procjene odlučiti kada treba pozvati pacijenta u ordinaciju.

S druge strane, građani od 20. rujna kroz Portal za pacijente mogu vidjeti svoje propisane i preuzete lijekove u ljekarnama te nalaze i otpusna pisma iz bolnica i ustanova specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (SKZZ).

Do sada je Portalu za pacijente pristupilo oko 2500 građana.

 

 

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović