Kultura

NOVO FESTIVALSKO LJETO PRED NAMA Sloboda se i ove godine tematizira u bogatom programu Igara

NOVO FESTIVALSKO LJETO PRED NAMA Sloboda se i ove godine tematizira u bogatom programu Igara

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u ponedjeljak, 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza.

U 47 dana, na više od 15 ambijentalnih lokacija, približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa, najavljeno je danas na konferenciji za medije na taraci hotela Excelsior na kojoj su govorili ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, v.d. intendanta Mladen Tarbuk te gradonačelnik Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

Nove, 68. Dubrovačke ljetne igre otvorit će se 10. srpnja podizanjem zastave Libertas i stihovima Himne slobodi. Tom prilikom, održana je ove srijede konferencija za medije na kojoj su sudjelovali, uz festivalsko vodstvo, ravnateljicu Ivanu Medo Bogdanović i v.d. intendanta Mladena Tarbuka, gradonačelnik Mata Frankovića i zamjenica župana Nikole Dobroslavića, Žaklina Marević.
– Pred nama je nova sezona Igara, za nekoliko dana na našim ulicama opet će odzvanjati zvuci glazbe, plesa, pisana riječ u izvedbi hrvatskih i svjetskih umjetnika. n Njaprije želim čestitati ravnateljici naše najstarije kulturne institucije na novom mandatu i smatram da je svojim radom opravdala ukazano povjerenje i očekujem da će ustanovu i dalje uspješno voditi – kazao je Franković čestitavši i na bogatom i raskošnom programu ovog ljeta i tradiciji sa suvremneim karakteorm kako produkcije, tako i sadržaja. Na njegove se riječi nadovezala Marević, kazavši kako će Duubrovačko- neretvanska županija i dalje sudjelovati i podupirati Igre, ‘manifestacije koja promiče Dubrovnik u kulturno hrvatsko, europsko i svjetsko tržište.

– Financijskim planom predviđen je ukupni budžet od 12,250,000 kuna od čega su javna sredstva oko 8,5, a vlastiti prihod i prihod od ulaznica iznosi 2 milijuna kuna dok su nas sponzori i donatori poduprli s 1,6 milijuna kuna. Upravo su oni doprinjeli povećanju financijskog plana u odnosu na lanjsku godinu pa koristim priliku da zahvalim novim sponzorima Mastercardu® i Tele2, ali i HEP-u, Krašu, Jadranskim luksuznim hotelima i brojnim drugim vjernim sponzorima podupiru naša umjetnička nastojanja i prepoznaju našu kreativnu snagu i potencijal. Istaknut ću i iznos od dodatnih 200.000 kuna za investicije koje nam je osigurao Grad Dubrovnik što je poticaj da u naredne 4 godine mog mandata ojačamo taj segment poslovanja ustanove, što je neophodno ako želimo biti jaki partner gradu – istaknula je ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović osvrćući se na stabilnu financijsku konstrukciju 68. Igara.

Na kraju se emotivnim riječima svima obratio mo Mladen Tarbuk, zahvalivši se na ocjeni Igara jer je, kako je kazao ‘i sam težio k tome, ka ideji koju je dr. Fotez postavio kad je kazao ambijentalni festival’.

– Dubrovnik je fundamentalno grad kulture, pa onda svega ostalog, naravno i ostale stvari moraju živjeti, no kultura je ključna. Drago mi je da je to gradonačelnik Franković prepoznao – kazoa je među ostalim Tarbuk, nastavivši:

– Programom nisam konceptualno odustao od onog što sam najavljivao za vrijeme Feste, ona sloboda koja je zapisana u riječima Gundulića, ona koja se ‘ne prodaje za zalto’, ona je tema, tematizira se i ove godine na Igrama. Dakako, nisam ništa novo izmislio, no čini mi se kako su vrijeme i svijet u kojem živimo zreli da si postavimo što nam uopće znači sloboda, jesmo li slobodni i ima li smisla, vrijedi li se prodati… Prema velikom Vladu Gotovcu je fokus. Pitanje slobode je pitanje koje se stalno nameće i na koje umjetnost stalno daje odgovor – kazao je Tarbuk.

NOVO FESTIVALSKO LJETO PRED NAMA Sloboda se i ove godine tematizira u bogatom programu Igara

O 68. Igrama:

Ceremoniju svečanog otvaranja prema scenariju Mladena Tarbuka i Ivane Lovrić Jović režiraju Ivan Miladinov i Igor Barberić. Pod sigurnom rukom maestra Tarbuka, glazbu izvode Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, na nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata.

Premijerni dramski program 68. festivalske sezone čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje. Gospoda Glembajevi premijerno će početkom kolovoza, i to prvi puta na Igrama, biti izvedeni u režiji Zlatka Svibena u Umjetničkoj galeriji sa sjajnim glumačkim ansamblom kojeg predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Druga dramska premijera Marin Držić – Viktorija od neprijatelja premijerno će biti izvedena 20. kolovoza u parku Umjetničke škole povodom 450. obljetnice smrti tog komediografa. Prema konceptu i dramaturškom oblikovanju teksta Hrvoja Ivankovića predstava je sastavljena pretežno od fragmenata Držićevih djela, a slijedi Držićevu životnu priču te problemski sagledava njegov odnos s Gradom i društvom u kojem je živio. Redateljica Ivica Boban dolazi s glumačkom družinom mladih izvođača kojima su na čelu mnogo iskusniji glumci i to vodeći suvremeni držićevski interpreti Doris Šarić Kukuljica i Maro Martinović, dok će se u ulozi samog Marina Držića te niza njegovih amblemskih likova od Pometa i Negromanta do Stanca i Skupa naći jedan od najuglednijih hrvatskih glumaca mlađeg naraštaja Ozren Grabarić.

Dramske uspješnice Kafetarija i Othello, koje su lani oduševile kako kritiku tako i festivalsku publiku te za čije se izvedbe tražila karta više, ovo su ljeto ponovno na repertoaru. Goldonijeva Kafetarija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava Igara, a lanjsko postavljanje ovog djela kao komedije s pjevanjem i plesanjem redatelja Vinka Brešana u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od 4.000 gledatelja. Othella Williama Shakespearea u režiji Ivice Boban te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac, također su pratile ovacije publike i kritike koja je pisala: „Predstava je to dostojna svoga sjaja, ovoga vremena i punih tribina“, uz sve pohvale dramskom ansamblu, što je potvrdila i struka, nagradivši cijeli ansambl predstave Orlandom za najbolju dramsku izvedbu te Ivicu Boban Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju režiju hrvatske kazališne sezone. Festivalska publika imat će priliku vidjeti i neke od najuspješnijih predstava hrvatske recentne kazališne sezone. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svoju će dramsku uspješnicu Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana izvesti u parku Gradac. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome HNK, izazvala nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom. Iz produkcije Zagrebačkog kazališta mladih dolazi višestruko, diljem regije, nagrađivani Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice.

Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere Orlando u režiji Jánosa Szikore, pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa i u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Sjajnu ekipu solista čine britanski kontratenor Owen Willetts koji će utjeloviti viteza Orlanda, Ivana Lazar kao Angelica, Renata Pokupić kao Medoro, Dorinda Marija Kuhar Šoša te David Oštrek u roli Zoroastra. Ni ljubitelji baletne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose najpopularniji „bijeli balet“ svih vremena, djelo koje je sinonim klasične baletne umjetnosti, Labuđe jezero Petra I. Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koji se time na Igre vraća nakon deset godina pauze. S plesnom izvedbom ovoga ljeta na Igrama gostuje Bitef teatar i njihova plesna skupina koji će izvesti Ptice inspirirane Aristofanom, a u koreografiji miljenika festivalske publike Edwarda Cluga.

NOVO FESTIVALSKO LJETO PRED NAMA Sloboda se i ove godine tematizira u bogatom programu Igara

Bogat glazbeni program otvorit će ispred crkve sv. Vlaha već gotovo rasprodana Orffova Carmina Burana u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, uz ugledne soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa te Nikolu Mijailovića, a pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera. Ovu izvedbu Igre posvećuju mo. Vjekoslavu Šuteju, uspješnom ravnatelju glazbenog programa Igara čije je otvaranje Igara 2002. upravo s izvedbom Carmine Burane ostalo trajno urezano u sjećanje Grada i publike Igara. Dubrovački simfonijski orkestar u kolovozu će imati dva koncerta u atriju Kneževa dvora s gostima dirigentima i solistima, a izvedbom Zaboravljenih muzika obilježit će se 80. godišnjica rođenja velikog hrvatskog suvremenog skladatelja, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija, a praizveden će biti Bird Concerto dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića. Pijanist Goran Filipec osmislio je večer posvećenu Franzu Lisztu pažljivo birajući skladbe iz njegovog kasnog opusa u kojima Liszt traži granice slobode same glazbe, navješćujući nova vremena. Program naslovljen U susret budućnosti u kojem se festivalskoj publici predstavljaju mladi virtuozi, laureati prestižnih međunarodnih natjecanja, nastavlja se i ove godine, a otvorit će ga finalist Chopinovog i natjecanja Queen Elisabeth Dmitri Šiškin. S češkim repertoarom nastupit će Lukáš Vondráček, lanjski pobjednik natjecanja Queen Elisabeth. Hrvatsku će u tom programu dostojno predstaviti naš najugledniji gitarist mlade generacije Srđan Bulat. Okupljeni kao 4 gitare publiku očekuju i gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić. Dramuturški precizno osmišljeni, zanimljivi su i programi talijanskog ansambla Umberto Giordano koji izvodi program posvećen Ludwigu van Beethovenu te recital inspiriran srednjim vijekom u pariškim salonima s početka 20. stoljeća u izvedbi Ansambla Dialogos koji čine Katarina Livljanić i Danijel Detoni. Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževu dvoru: zajednički nastup violončelistice Monike Leskovar i gitarista Petrita Çekua te violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovra Pogorelića, dok će violinski recital prirediti Stefan Milenković uz pijanista Rohana de Silvu. U Dvoru će nastupiti i komorni sastav Synergia 6, kojeg je član svjetski proslavljeni violinist Nemanja Radulović. U Dvoru će festivalska publika moći čuti i jednog od najzanimljivijih interpreta sevdaha današnjice Boža Vreću. Mladi i višestruko nagrađivani glazbenici Filip Merčep i Nicolas Sinković izvest će u ljevaonici pod Minčetom autorski projekt naziva Dijalog, na udaraljkama uz elektroniku i to interaktivno s publikom istražujući, kako sam naslov sugerira, dijalog suvremene umjetnosti i scenskih prostora grada. Pred sam kraj festivala, Igre donose još jednu glazbenu poslasticu – koncert na Revelinu jedne od najistaknutijih britanskih ženskih jazz vokalistica Zare McFarlane. Igre će 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će dirigirati Alberto Veronesi. Na koncertu će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, ukrajinski violinist Aleksej Semenenko.

Sastavni dio programa 68. Igara su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na taraci Revelina koji je za ovo ljeto pripremio nekoliko premijernih izvedbi, a festivalska publika imat će priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero, predstavu Grad sjena u režiji Davora Mojaša nagrađenu na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera nagradom za najbolju predstavu kao i Skupa u režiji Ivice Kunčevića i produckciji Kazališta Marina Držića. Popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala uključujući i domaćeg filma pobjednika, dobitnika Velike zlatne arene. Iznimno bogat izložbeni program donosi veliku izložbu Antuna Masle povodom pedesete obljetnice njegove smrti, na kojoj će javnosti biti predstavljena i neka njegova nikad ranije izlagana djela. Sponza će također ugostiti izložbu Nikoline Šimunović Jedno ljeto u Gradu te izložbu fotografija Aljoše Rebolja Isklesano vrijeme posvećenu kazališnom opusu Tomaža Pandura, dok će u Svetom Stjepanu u Pustijerni biti otvorena izložba skulptura Jagode Buić naziva Scherzo s otpada. Program Pisaca i pjesnika na Igrama prema konceptu Mani Gotovac otvara Tereza Kesovija interpretirajući hrvatske pjesnike uz pratnju klavira, gitare i violine. U sklopu ovog programa priprema se i scensko uprizorenje Everesta Draga Glamuzine te Genijalna prijateljica Elene Ferrante. Igre donose i premijernu projekciju dokumentarne serije HTV-a Storije o neponovljivima – o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima scenarista i urednika Vedrana Benića koja s prikazivanjem na televiziji kreće tek najesen. U suradnji s Art radionicom Lazareti bit će predstavljen zadnji naslov dr. sc. Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište (Čije je kazalište?) te knjiga Ivice Kunčevića Redateljske bilješke u nedavnom izdanju Hrvatskog ITI centra. Povodom pedeset godina svećeništva koje obilježava katedralni župnik don Stanko Lasić bit će predstavljena njegova knjiga Župnikovi zapisi i sjećanja, a očekuje nas i predstavljanje monografije Nagrada Orlando – 40 godina u izdanju Hrvatske radiotelevizije.

68 DLJI – Program

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist