Grad

ANDRO VLAHUŠIĆ Grad jest veliki restoran!

Festival vina i gastronomije

Danas se u hotelu Park otvorio Festival vina i gastronomije, čiji je cilj osvježenje znanja i inovacija u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Među pozdravnim govorima ove edukativne dvodnevne manifestacije okupljenima su se obratili i pročelnik upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Milan Perić, te i gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Posebno pozdravljam mlade generacije koje su s nama ovdje, jer za njih radimo ove festivale, tamo gdje mi malo stariji stajemo, oni nastavljaju i radi njih će ove stvari i nastavljati, ove manifestacije. Kad je u pitanju edukacija, mislim da je nikad nije previše. Ova edukacija i festival vina i gastronomije, kao i sve ostale, služi za nova poznanstva, učenje, nove spoznaje i nova prijateljstva, zajednička druženja, koja nam u ovo vrijeme nedostaju – kazao je danas Perić.

– Možemo reći da postoji rijetko koji dio svijeta u kojem se tako puno skupih obroka pojede. 15 milijuna obroka, a pitanje je koliko je toga našeg, dubrovačkog, hrvatskog, neretvanskog… Gost koji je došao u našu sredinu nije došao samo zbog sunca, mora i zidina, došao je i radi ‘lokalnog okusa’, užitka Dubrovnika. Nalazi li se tu proizvedeno, servirano i naplaćeno hrvatsko? Moram priznati da smo po tome prilično u zaostatku. Ovaj kraj će doživjeti još veći broj dolazaka ljudi, zbog raznih projekata i širenja kapaciteta soba, radi na tisuće ljudi, a ostaje jedno veliko pitanje: ‘Hoćemo li mi proizvoditi više?’ Što se tiče grada Dubrovnika, tu je rezultat nevjerojatan – imamo jednog jedinog proizvođača vina, nijednog maslinara… Prestali smo porizvoditi – kazao je danas gradonačelnik Vlahušić na otvaranju Festivala vina i gastronomije.

Također je dodao i nešto vrlo znakovito.

– Grad Dubrovnik će u naredna dva mjeseca napraviti svoju zadrugu. Pokušali smo sa proizvođačima koji će sami doć do nas a vidimo da to ne ide, znači napravit ćemo veliku tvrtku i uložiti značajan kapital kako bi potakli kvalitetnu proizvodnju. Očekujemo da kad nam gost dođe, da mu kažemo, ‘kao što volite ovo sunce i more, volite i naše vino, ulje, kruh…’ Ovo je područje ekološki potpuno čisto – kazao je.

– Ako se Dubrovnik i naša županija ne okrenu proizvodnji i izvozu na svom kućnom pragu, budite sigurni da će drugi dovesti svoje proizvode i sve ono što nije dobro za nas. Često se kritizira nas iz gradske uprave da smo pretvorili grad u veliki restoran. Točno, grad jest veliki restoran! Ima 1500 stolova, 4400 stolica, ali ja pitam sve vas ovdje, pa čak i one koji u ovoj dvorani govore protiv toga, a gdje bi oni prodali svoje proizvode? U nekom velikom hotelskom lancu koji će na ne znam kakav način na tržištu dobiti povoljne cijene niže za par eura – kazao je gradonačelnik, osvrnuvši se na to kako su to uglavnom ugostitelji iz našeg kraja koji zapošaljavaju mlade i daju još jedno radno mesto u proizvodnju.

– Zašto bismo to zatvorili? To su moja otvorena pitanja od kojih neću odustati – kazao je Vlahušić, te zaključio govor riječima ‘ljubav ide kroz usta’, otvorivši restoran uz želju da ovakvih manifestacija bude što više.

 

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović