Kultura

Anabel Zanze poklonila svoje djelo ‘Marteks Rituals’ osječkom MLU

Anabel Zanze poklonila svoje djelo 'Marteks Rituals' osječkom MLU

Anabel Zanze, dubrovačka slikarica i grafičarka, poklonila je u znak zahvalnosti svoju sliku ‘Marteks Rituals’ osječkom MLU. Umjetnica je izabrala njoj osobno dragu sliku koja je prošle godine bila izložena u zagrebačkom MSU.

– Neke muzejske institucije u statutu imaju definiciju o reciprocitetu: oni vama prirede izložbu, vi zauzvrat njima donirate neko svoje djelo. Osječki MLU ne funkcionira prema takvom načelu. Neki bi umjetnik dosađivao kustostima, nagovarao ih na otkup djela, upinjao i potezao veze. Ja to ne mogu. Nije realno u situaciji kada se za kulturu izdvaja proračunskih 0,49 posto i kada muzeji na godišnjoj razini za otkupe imaju preskromne, nedostatne iznose, od 60 do 100 tisuća kuna, misliti da će baš vaš rad biti otkupljen. A tim se iznosom treba pokriti razdoblje od 100, 200 i više godina hrvatske likovne umjetnosti. Ako ste idealist, poput mene, osjećat ćete se dužnim uzvratiti za gostoprimstvo. Sigurna sam da ću u doglednoj budućnosti upotpuniti vlastitu donaciju osječkom muzeju djelom iz nekog ciklusa koji će tek nastati – istaknula je Anabel Zanze na jučerašnjoj svečanoj predaji ulja na platnu, prenosi Glas Slavonije.

– Muzejski depoi ograničenog su kapaciteta, djela nemamo gdje pohranjivati. Možete ponuditi donaciju i biti odbijeni. Zahvaljujem ravnateljici i djelatnicima Muzeja što su moju donaciju prihvatili – naglasila je umjetnica.

Inače, Anabel Zanze je na prijedlog Vlastimira Kusika, tadašnjeg ravnatelja, u travnju 2011. imala samostalnu izložbu pod nazivom ‘Stranice’ u GLUO-u, današnjem MLU.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist