Aktualno

AMON ČELJO ‘Pokušavam djecu u vrtićima na zanimljiv način učiti o higijeni’

AMON ČELJO 'Pokušavam djecu u vrtićima na zanimljiv način učiti o higijeni'

Zdravlje djece najvažnija je briga svakog roditelja.

Zbog toga im je važno da u vrtićima i školama postoje djelatnici koji će se s jednakom pažnjom brinuti o njihovoj djeci. Jedan od takvih djelatnika je i Amon Čeljo, zdravstveni voditelj u Dječjim vrtićima Dubrovnik, ali i jedini pripadnik ‘jačeg spola’ koji se nalazi na ovoj poziciji u Hrvatskoj. Završio je srednju medicinsku školu u Dubrovniku i sestrinstvo na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru. Prije ovog posla bio je zaposlen u Općoj bolnici Dubrovnik na Hitnom prijemu gdje je svakodnevno radio i po dvanaest sati dnevno. Nakon ovog, nekad i izrazito napornog posla, dužnost zdravstvenog voditelja došla mu je ‘kao odmor’.

Moj dan započinje dolaskom u 8 sati u Dječji vrtić Dubrovnik, točnije obilaskom prvenstveno svih grupa u Palčici

Zdravlje djece je najvažnije
Pitali smo kakve su reakcije vladale među ostalim djelatnicama kad je prvi put zakoračio u ‘odaje’ vrtića.

— Kad sam prvi put došao u vrtić, neke od reakcija bile su u smislu ‘Što će muškarac? Hoće li izdržati i koliko?’ Evo ‘izdržao’ sam pet mjeseci. Mislim kako su svi zadovoljni, a najbitnije od svega je činjenica kako smo našli zajednički jezik. Nadam se kako će se tako nastaviti i u budućnosti – priča nam Čeljo, ali kako su se također i neki roditelji iznenadili činjenicom kako upravo on obavlja tu dužnost, no s vremenom su se opustili i naviknuli. U nastavku nam je Čeljo otkrio kako izgleda njegov radni dan.

— Moj dan započinje dolaskom u 8 sati u Dječji vrtić Dubrovnik, točnije obilaskom prvenstveno svih grupa u Palčici. U uredu sam do 10 sati, dočekujem roditelje sa svim pitanjima koja imaju. Nakon toga krećem na teren i obilazim druge vrtiće. Naime, zadužen sam za, kako ju nazivamo, prvu cjelinu vrtića, a to su uz spomenuti i Škatulica, Lapadski dvori te Radost. U nadzor kojeg provodim spada provjeravanje sanitarnih uvjeta, odnosno prate li sanitarni i higijenski uvjeti sve norme. Svakodnevno u svakom vrtiću pričam s djecom o pranju zuba, ruka, ali pokušavam to iznijeti na jedan njima zanimljiv način i tako ih naučiti – rekao je Čeljo te dodao kako se zajedno s kolegicama, zdravstvenim voditeljicama, brine i o sadržaju jelovnika u vrtićima te pridržavaju li se djelatnici tih istih jelovnika.

— U našu domenu posla spada sastavljanje i pisanje jelovnika, a za veljaču sam bio ja zadužen. Naime, svaki mjesec se mijenjamo kolegice i ja, dok se jelovnik mijenja svako dva tjedna. Trudimo se kako bismo po svim pedagoškim standardima napisali jelovnik, izračunali nutritivne vrijednosti kako bi djeca dobila punu kaloričnu vrijednost. Na kraju krajeva da su djeca i roditelji zadovoljni – istaknuo je kako jelovnik prati smjernice i specifikacije Ministarstva zdravstva koje im pošalje. Čeljo je nadalje istaknuo kako je najvažnije od svega – zdravlje djece.

— Za svaki zdravstveni problem zove se mene. Ako je neko dijete bolesno, primjerice ima temperaturu, odgajateljice prvo zovu mene. Odmah izlazim na teren, a dok dođem, one izmjere temperaturu djetetu. Nakon toga se zovu roditelji. Zatim, u slučaju kad dijete padne, također zovu mene, no vrijedi dodati kako je svaka odgajateljica prošla edukaciju prve pomoći što izrazito znači u takvim situacijama dok ne dođem. Sve funkcionira kako treba, postoji protokol te se ništa ne prepušta slučaju pošto se radi o malodobnoj djeci – rekao je Čeljo koji je dodao kako se jednom tjedno okuplja sa stručnim timom, od psihologa, pedagoga do defektologa te zajedno razmatraju određene situacije, probleme i donose odluke.

Isto tako, istaknuo je kako imaju odličnu suradnju s Javnim zdravstvom te s pedijatrima. Primjerice kad je u pitanju određena epidemija, kao što je bio slučaj s glistama.

— U suradnji s Javnom zdravstvom i njihovim naputcima obavimo dezinfekciju, deratizaciju. Tada je naglašenija suradnja sa svim ustanovama. Najbitnije je rješavanje bolesti, kako se ne bi širila na još više djece – rekao je Čeljo.

Epidemija ospica ‘pred vratima’
U razgovoru smo se također dotaknuli nedavnog zdravstvenog slučaja vezanog za mogućnost rizika od epidemije ospica, ali i teme procijepljenosti djece.

— Po pitanju spomenute zarazne bolesti ospica, važno je naglasiti kako je rizik od epidemije izrazito visok. Možemo reći kako nam je epidemija ‘pred vratima’. Na to itekako utječe činjenica kako na području Republike Srbije trenutno vlada epidemija ospica. Kod nas nije još pristigla, a moguće je kako bi se i mogla proširiti na naše područje pogotovo jer nam ubrzo kreće nova turistička sezona. Govorimo o jednoj alarmantnoj situaciji – istaknuo je Čeljo te dodao kako je kod nas procijepljenost izrazito niska u našoj Županiji, odnosno ‘nije zadovoljavajuća’. Naime, rezultat cijepljenosti djece do 13 mjeseci iznosi 64,4 posto. — Roditelji ‘odužuju’ s cijepljenjem najkasnije do treće godine života. Procijepljivanje se poboljšava na 91 posto u prvom razredu osnovne škole – rekao je te istaknuo kako je do ovakve situacije došlo – zbog Interneta.

Sve funkcionira kako treba, postoji protokol te se ništa ne prepušta slučaju pošto se radi o malodobnoj djeci

— Roditelji čitaju tekstove na internetskim stranicama, u kojima se primjerice navodi kako se medicinsko cjepivo povezuju s autizmom što nije medicinski dokazano. I naravno u roditeljima se stvara strah te tako prepadnuti, pokušavaju odužiti necijepljenje djece – istaknuo je Čeljo te dodao kako je norma procijepljenosti 95 posto, kako bi postojala sigurnost da se epidemija neće pojaviti.

— Sve ispod norme, stvara mogućnost epidemije. Dovoljno je samo da jedno dijete dođe u vrtić jer su ospice izrazito zarazna bolest – rekao je te dodao kako su u suradnji s Javnim zdravstvom radili procijepljenost.

— Obavijestili smo sve roditelje kako moraju cijepiti djecu. Mi kao zdravstveni voditelji, zovemo roditelja po roditelja na razgovor i apeliramo da ih cijepe. Nova je informacija kako su roditelji zbog brojnih upozorenja masovno počeli cijepiti djecu – istaknuo je Čeljo te dodao kako trenutno ne postoji slučaj ospica u našoj Županiji i kako se nada da će ‘tako i ostati’.

 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist