Kultura

„AMO T’AMO“ U Stonu otvorena izložba Borislava Doklestića

„AMO T'AMO“ U Stonu otvorena izložba Borislava Doklestića

Sinoć je u Kneževom dvoru u Stonu otvorena izložba crteža zagrebačkog arhitekta Borislava Doklestića.

Na izložbi, koja je otvorena u organizaciji Općine Ston, Turističke zajednice Općine Ston, Društva arhitekata Dubrovnik i Društva prijatelja dubrovačke starine, su predstavljeni odabrani Doklestićevi crteži objavljeni u njegovoj knjizi Mediteranska crtanka, koja u obliku grafičkog albuma sadrži skupinu crteža načinjenih po Mediteranu početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Realizaciju izložbe potpisali su Goran Vuković i arhitekt Slobodan Vuković, koji je otvarajući izložbu između ostalog istaknuo:

– Prelistavajući Mediteransku crtanku AMO T’AMO arhitekta Doklestića s popratnim pisanim zabilješkama, posve neprimjetno ulazimo u svijet jednog posebnog duhovnog iskustva, koje viđenom pridružuje grafički zapis, ali ne kao puki fotografski otisak, već kao sublimaciju nataloženog iskustva, reduciranog do njegovog simboličkog značenja. U ishodištu tog, gotovo nagonskog htijenja, nalazi se Dubrovnik, koji postaje matrica za svekoliko prepoznavanje šireg mediteranskog zavičaja. Krećući se duž našeg Jadrana, talijanskim, francuskim, portugalskim i španjolskim geografskim širinama, pa zatim i sjevero-afričkom obalom, prepoznajemo još jednom brodelovsku definiranost Mediterana, i u interijeru sobe s pogledom kroz prozor, ili kroz oljuđene prostore pjaceta, ulica, đardina i čitavih paleta oblika i prizora. U tom naponskom stanju nije trebalo mnogo pa da se pokrene potez olovke ili vrha pera na papiru, kako bi se udovoljilo stvaralačkom nemiru, u potrazi za vjerodostojnim izražajem i oslobađajućoj snazi energije akumuliranog doživljaja. Crteži nastali na Doklestićevu grand touru nalaze utočište u mnogim dušama, koje su u potrazi za neprolaznim dosezima oblikovanja ljudskih staništa. U svemu tome prepoznajemo, gotovo sudbinski, stvaralački poriv i epohalne mediteranske inspiracije, od Palladia do Josefa Hoffmanna i našeg Viktora Kovačića, Le Corbusiera i Louis Kahna, finskog velikana Alvara Alta do Carla Scarpe i portugalskog barda suvremene arhitekture Alvara Size – kazao je Slobodan Vuković.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 22. rujna.

Tekst i foto: Božo Benić

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist