Grad

‘Ako se ne usuglasi tekst ugovora, danas u ponoć projekt Terminala u Gružu prestaje postojati’

'Ako se ne usuglasi tekst ugovora, danas u ponoć projekt Terminala u Gružu prestaje postojati'

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Antun Asić rekao je u petak u Dubrovniku kako danas u ponoć istječe rok za usaglašavanje teksta Ugovora o gradnji i korištenju putničkog terminala u dubrovačkoj luci Gruž s investitorom, tvrtkom “Dubrovnik International Cruise Port Investment”, a u slučaju da do toga ne dođe, ovaj 93 milijuna eura projekt terminala za brodove na kružnim putovanjima prestaje postojati.
U telefonskoj izjavi Asić je opovrgnuo navode kako je investitor trebao do kraja dana dostaviti bankovne garancije za taj projekt procijenjen na gotovo 94 milijuna eura, već je odgovorio kako je riječ o ”usuglašavanju detalja”.
– Investitor je dostavio sve garancije koje je trebao u svojoj ponudi. Danas do kraja dana je rok za usaglašavanje teksta glavnog Ugovora – rekao je Asić, a na upit što se točno usaglašava, odgovorio kako ne može iznositi detalje, te potvrdio kako je riječ o pitanjima financijske prirode.
– Kad su usuglasi konačni tekst ugovora, on je podložan čitanju DORH-a, HNB-a, Ministarstva financija i Upravnog vijeća Lučke uprave prije potpisivanja. Konačni datum potpisivanja ugovora je u listopadu 2017. godine – napomenuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik te dodao kako u slučaju da do usuglašavanja teksta ne dođe, projekt prestaje postojati.
– Hoće li se ponavljati procedura i raspisivati novi natječaj tek treba vidjeti – rekao je Asić.
Inače, terminal bi trebao graditi francusko-turski kozorcij “Dubrovnik International Cruise Port Investment” u čijem su sastavu francuska grupa “Bouygues Batiment International”, kojoj je osnovni posao građevinarstvo, te turska grupa “Global Liman Isletmeleri A.S.”, specijalizirana za razvoj i upravljanje lukama za kruzere i trgovačkim lukama.
Budući koncesionar prostor u Luci Gružu trebao bi dobiti na 40 godina, s tim da je najprije treba izgraditi. Investitori procjenjuju vrijednost radova na više od 93 milijuna eura. Na 25 tisuća metara četvornih bit će terminal za brodove na kružnim putovanjima, trgovački centar, parkiralište te novi autobusni kolodvor. Vrijednost koncesije procjenjuje se na 750 milijuna eura.
Ravnatelj dubrovačke Lučke uprave Antun Asić, predsjednik Uprave “Dubrovnik International Cruise Port Investment” Arpak Demircan te član Uprave Dragos Victor Stefanescu potpisali su u veljači u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture predugovor ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje putničkog terminala u Gružu, a krajnji rok za potpisivanje ugovora istječe u listopadu 2017.
Projekt Terminala došao je u nedavno u fokus javnosti kada je Hrvatska komora arhitekata zatražila da se pobjednički rad nedavno zaključenog arhitektonskog natječaja za projekt terminala u dubrovačkoj luci Gružu povuče zbog “grube povrede natječajne procedure” jer je bio objavljen i javno dostupan i prije raspisivanja natječaja.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist