Grad

AFERA DURA Revizija oderala Novaković: S računa Agencije dizana gotovina bez pokrića!

AFERA DURA Revizija oderala Novaković: S računa Agencije dizana gotovina bez pokrića!

Više od deset, što težih, što malo manje teških povreda Zakona i raznih Pravilnika; od čega treba posebno izdvojiti sklapanje ugovora od 9,8 milijuna kuna nakon pada proračuna za 2017. godinu, nedostavljanje potrebne dokumentacije za isplatu sredstava, trošenje javnog novca nenamjenski, kao i podizanje gotovine sa žiro-računa i trošenje u privatne svrhe; otkrila je Unutarnja revizija koja je provedena tijekom ožujka u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji, odnosno skraćeno DURA- i. Narodski rečeno, u toj instituciji doslovno se ne zna tko pije, a tko plaća, a odgovornost za to nalazi se prvenstveno na sada već bivšoj direktorici SDP-ovoj Andrei Novaković, ali i Nadzornom odboru na čelu kojeg je HNS-ov direktor Sanitata Vedran Kunica, te Gradu Dubrovniku, bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću, ali i redom gradskim pročelnicima.

Nova direktorica
Zbog kampanje malo je primijećena informacija kako je na čelo DURA-e, krajem prošlog tjedna imenovana stručna suradnica DURA-e Ana Marija Pilato, nakon što je Andrei Novaković istekao četverogodišnji mandat. Ono što je također manje poznato je da je Agencija gotovo mjesec dana bila čelne osobe jer je Novaković mandat istekao 1. travnja, no ona o tome nikog nije ‘obavijestila’.
Odgovor na pitanje kako je moguće da Nadzorni odbor to nije znao može se pronaći u činjenici da je predsjednik HNS-ov Vedran Kunica koji je podjednako aktivan u kampanji u Stonu kao što je i u izbornom stožeru Valentina Dujmovića, a i ostali članovi imenovani su političkom linijom. Uslijed toga vjerojatno su ‘zaboravili’ raspisati natječaj ili pokrenuti procedure koje su bili dužni, no za prolivenim mlijekom se ne plače. Valjda.

Katastrofalno izvješće
Na naš službeni upit iz Grada Dubrovnika su nam dostavili Upravljači sažetak izvješća o unutarnjoj reviziji koju je naručio sam Grad u vrijeme Andra Vlahušića, a koji u kratkim crtama oslikava sve što je trulo u tom gradskom tromom mastodontu. Revizori Ivan Bajić i Ivana Pletikosa tako su utvrdili redom kako ‘Grad nije osnovao povjerenstvo koje bi trebalo raspravljati i odlučivati o prihvaćanju projekata prije podnošenja prijave na natječaj’, kako ‘Agencija ne sastavlja financijski plan poslovanja u skladu sa smjernicima osnivača’, te da je ‘sklopljen Ugovor o financiranju plana i programa Agencije za 2017. godinu u iznosu od 9,8 milijuna kuna iako Gradsko vijeće nije donijelo proračun’. U nalazu se također ustvrđuje kako se ‘proračunska sredstva većim dijelom isplaćuju Agenciji temeljem zahtjeva za isplatu, pri čemu se se ne dostavlja dokumentacija kao temelj isplate (ugovori, ulazni računi, obračuni, bankovni izvodi)’, kao i da se ‘doznačena proračunska sredstva troše nenamjenski’, ali i da su ‘podizana gotovinska sredstva sa žiro računa Agencije poslovnim kreditnim karticama izvan blagajničkog poslovanja koja nisu pravdana u poslovne svrhe’.
Ova poduža lista nepravilnosti se nastavlja dalje, a DuList je u međuvremenu dobio na uvid i cjelokupno izvješće koje je doslovno za ne povjerovati.

Što je sve otkrio DuList doznajte u našem tiskanom izdanju koje je od srijede u prodaji!

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist