Hrvatska

ADRIATIC WOOD DAYS Kakva je budućnost drvne industrije?

ADRIATIC WOOD DAYS Kakva je budućnost drvne industrije?

Završava Adriatic Wood Days (AWD), najveći i najsveobuhvatniji sektorski skup u ovom dijelu Europe koji se održao pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te Predsjednice RH.

U Dubrovniku su vodeći stručnjaci iz gospodarstva, znanosti, politike i medija analizirali stanje u navedenim sektorima i tražili optimalna rješenja za unaprjeđenje prilika.

AWD je omogućio sektorskim tvrtkama, njihovim vlasnicima i menadžerima uvid u tržišna kretanja te prikaz trendova u povezanim podsektorima, a usvojeni zaključci zajedno s preporukama predložit će se donositeljima sektorskih politika na regionalnoj, europskoj i globalnoj razini.

Petodnevni sektorski event u Dubrovniku je osim predstavnika sektora iz Regije JIE okupio i važne sudionike iz Bruxellesa. Europsku konfederaciju drvne industrije CEI BOIS predstavljao je generalni tajnik Patrizio Antonicoli koji se obratio skupu s vrlo optimističnim porukama usmjerenim na zajedničko djelovanje u EU okruženju.

– Širimo mrežu naših članova u Europi i nakon ovoga što sam čuo u Dubrovniku od vodećih predstavnika Hrvatskog drvnog klastera na čelu s predsjednikom Darkom Prodanom mogu potvrditi da postoje dobri izgledi za brzo članstvo Hrvatske. Razina diskusija i profesionalno artikuliranje problema potvrđuju nam da u Hrvatskoj postoji dobra kadrovska struktura koja se može uspješno integrirati u aktivnosti CEI BOIS-a. Razgovarao sam i s predstavnicima drugih sektorskih udruženja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore te mogu istaknuti da u jugoistočnoj Europi ima dosta potencijala za unaprijeđenje stanja u sektoru, što je važan doprinos. Bez sumnje, nastavljamo s našim aktivnostima u ovom dijelu Europe – rekao je Antonicoli.

Sudjelujući u radu Konferencije o biomasi i energiji iz drva u sklopu Adriatic Wood Days-a generalni tajnik europske udruge za biomasu Jean Marc Jossart iznio je osnovne informacije o tržišnim prilikama vezano uz drvnu biomasu u EU. Kroz prezentacije i rasprave drugih sudionika konfrontirani su podaci u regiji jugoistočne Europe te je zaključeno da europski trend udvostručenja količina biomase u zadnjih 10 godina prisutan u sličnoj mjeri u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Raoul Cvečić Bole, predsjednik Hrvatske udruge za pelet i biomasu koja je od ove godine postala redovni član europske udruge AEBIOM naglasio je potrebu da se tvrtke i institucije iz ovog dijela Europe što aktivnije uključe u izradu relavantnih sektorskih prijedloga na razini EU.

– Mi smo dio EU i ne trebamo samo provoditi aktivnosti utemeljene na europskim politikama, nego moramo sudjelovati u njihovoj izradi – rekao je Cvečić.

Još izravniji je na kraju konferencije bio Jossart kojem se svidjela argumentirana rasprava koja je vođena na skupu između šumarstva, dobavljača sirovina, drvne indsutrije i nadležnih institucija.

– Ovdje prepoznajem zajedništvo i fleksibilnost u stavovima šumara, drvne industrije i proizvođača biomase i energije iz drva. I ovdje nedostaje sirovine, ali uočavam da postoje određeni dogovori oko sirovine i budućeg djelovanja, što može biti model za suradnju na EU razini.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist