Aktualno

ADIO LJETO! Danas počinje škola, u klupama 456 prvašića

ADIO LJETO! Danas počinje škola, u klupama 456 prvašića

Ljeto, barem ono astronomsko stiglo je svome kraju i stigla je još jedna školska godina s novim obvezama, no vjerujemo kako se školskim klupama najviše raduju oni koji se danas prvi put susreću sa školom.

Riječ je naravno o prvašićima. Prema podacima koje je od osnovnih škola s područja grada prikupio DuList, 4. rujna u školu će krenuti i 456 učenika pravih razreda.

Ove godine 53 prvašića u PŠ Montovjerna

Najviše prvašića ove će godine imati Osnovna škola Lapad. Čak 112 malih Lapađana u ponedjeljak će se prvi put susresti sa školskim obvezama, s tim da je prvi razred u matičnoj školi Lapad upisalo 59 učenika, a 53 će ih pohađati Područnu školu Montovjerna. Iz škole su istaknuli kako je broj učenika prvih razreda ove godine manji u odnosu na školsku 2016./2107. godinu i to za deset učenika.
Za Lapadskom školom po broju prvašića ne zaostaje puno ni Osnovna škola Ivana Gundulića.
Ravnateljica gruške škole Vedrana Elez ističe kako Osnovna škola Ivana Gundulića ove godine ima pet razrednih odjela prvašića. U matičnoj školi upisano je 105 učenika, dok će prvi razred pohađati i četiri mala Šipanjca (dvoje u Luci Šipanskoj, dvoje u Suđurđu). U odnosu na prošlu godinu u gruškoj školi upisano je više učenika jer ih je lani bilo 100 u četiri razredna odjela, a ove godine je razrednih odjela pet.
Posebno zanimljiva škola je Osnovna škola Marina Getaldića, zbog škole Centar koja se nalazi unutar zidina. Prvašića koji će ove godine pohađati OŠ Marina Getaldića je 42 u dva razredna odjela, a prema riječima ravnateljice Silvane Bjelovučić broj je gotovo isti kao prošle godine. Ova se škola u posljednjih godina uvijek vrti na brojci od 43 do 46 prvašića, a dobre su vijesti što, kaže nam ravnateljica, postoje najave da će broj rasti.

Više prvašića na Orašcu

Prvi razred u Osnovnu školu Mokošica upisala su 84 učenika, a u područnoj školi na Osojniku u školske će klupe u ponedjeljak prvi put sjesti šest učenika. Kako su nam rekli iz OŠ Mokošica, kad je riječ o usporedbi broja s prošlom godinom, broj učenika raste upravo na Osojniku.
Školu na Ilijinoj glavici, Osnovnu školu Marina Držića pohađat će 69 prvašića, a kako nam je rečeno iz škole, broj je gotovo isti kao i lani, odnosno posljednjih godina.
I na kraju, tu je i Osnovna škola Antuna Masle u Orašcu sa svoje dvije područne škole u Zatonu i na Lopudu. Ukupno će ovu školu od 4. rujna pohađati 34 učenika prvih razreda, s tim da ih je u matičnoj školi 28. Područnu školu Zaton upisala su četiri prvašića, a onu na Lopudu njih dvoje. Kad je riječ o usporedbi s prošlom godinom, ova škola bilježi porast broja prvašića i to za tri. U područnim školama broj je isti, a tri učenika više upisana su u matičnoj školi u Orašcu.
Ako usporedimo podatke koji su prošle godine objavljeni u medijima, možemo zaključiti kako je broj dubrovačkih prvašića ove godine neznatno veći. Podatak nas može veseliti s obzirom da je u 2015. godini na razini cijele Hrvatske broj prvašića bio manji za 1375, što je šezdesetak razrednih odjela. Inače, dramatičan pad broja učenika počeo je prije desetak godina budući da je u 2006./2007. školske godine u prve razrede osnovne škole u Hrvatskoj bilo upisano 44 509 učenika, što je za četiri tisuće više nego 2015. godine.

U Postranju sedam prvašića

Jedna od škola koja se ne treba brinuti o padu broja učenika jest Osnovna škola Župa dubrovačka. Naime, prema riječima ravnatelja Antona Jurkića ukupan broj učenika OŠ Župa dubrovačka je u posljednje tri godine narastao sa 650 na oko 820. Kad je riječ o učenicima prvih razreda za školsku 2017./18. matičnu školu upisalo je 125 prvašića, a u Postranju ih je sedam.
Brojka je gotovo pa ista kao prošle godine, a upravo je lani Župa doživjela pravi ‘boom’. Inače, broj učenika u ovoj općini raste iz godine u godinu pa se škola suočava s nedostatkom prostora.
-Popunili smo sve učionice i stare i nove škole, a ove godine suočili smo se s manjkom prostora za dva razreda, što smo uspjeli riješiti. No već dogodine ide novi problem – govori na ravnatelj Jurkić.
Spas je u dogradnji i nadogradnji škole, za što je zemljište već osigurano. Kako nam je rekao ravnatelj, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, no to je proces od nekoliko godina.
-Dotad ćemo se snalaziti kao i do sada. Dvorana je konačno gotova, a upravo nam je to dugo bila boljka – rekao nam je ravnatelj OŠ Župa dubrovačka.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist