Grad

‘ACI mora ostati hrvatska tvrtka’

'ACI mora ostati hrvatska tvrtka'

U Slanom su danas svečano otvoreni radovi na ACI-jevoj marini, projektu teškom 60 milijuna kuna kojim će se osigurati 200 vezova za velike jahte. Marina će nositi ime po osnivaču ACI-ja Veljku Barbijeriju, a otvorenju su među ostalim nazočili premijer Zoran Milanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, direktorica ACI-a Doris Peručić, direktor ACI marine u Komolcu Mato Franković te članovi obitelji pokojnog Barbijerija.
-Država neće dati da njezin udjel u ACI-ju opadne ispod 51 posto. Dokapitalizacija da, potreban je partner, vidite i sami kako je prošlo više od 25 godina od izgradnje posljednje marine. Ovo je srednje velika marina, a treba nam svježeg novca, ali država će ostati većinski vlasnik jer je je ovo strateška stvar, nije obična investicija. To nije hotel to je puno više od toga – rekao je Milanović.
Ministar prometa, mora i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako će u nekom budućem vremenu pokušati motivirati hrvatske Mirovinske fondova da investiraju u dokapitalizaciju ACI-ja.
-To je zapravo ulaganje u postojeće marine u iznosu oko 200 do 250 milijuna kuna kako bi se one stavile na nekih pet zvjezdica – istaknuo je Hajdaš Dončić.
– Ovo je velik događaj za našu županiju i Općinu Dubrovačko primorje, ali i za ukupni hrvatski turizam. Vjerujem da će ovo biti jedan sjajan objekt, a to je dokaz kako su i općina i Županija odradili svoj posao jer koncesije za marine su u našoj nadležnosti. Mi želimo razvijati nautički turizam i već smo dodijelili koncesiju za marinu na Lastovu, a u postupku je i koncesija za Velu luku – rekao je pak župan dubrovački Nikola Dobroslavić te dodao kako županija radi i na tri projekta eko marina – na Prevlaci, Trsteniku i na Lastovu.
-Marina će nakon otvaranja do sljedeće turističke sezone moći primiti do 200 plovila do 25 metara. Danas smo započeli s radovima na kopnenom dijelu, a uskoro počinjemo i na morskom dijelu. Investicija je teška 60 milijuna kuna – rekla je Doris Peručić, direktorica ACI-ja te dodala kako je svima u interesu da ACI ostane u hrvatskim rukama kako bi država tu imala neku kontrolu.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist