Kultura

700. GODINA LJEKARNE MALE BRAĆE Pokrenut postupak upisa na popis nematerijalne baštine

700. GODINA LJEKARNE MALE BRAĆE Pokrenut postupak upisa na popis nematerijalne baštine

Na inicijativu Ljekarne ‘Dubrovnik’ i dubrovačkih povjesničara pokrenut je postupak upisa fenomena i ljekarničke vještine u ljekarni Male braće na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine – izjavila je ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek u subotu ujutro u Kazalištu Marina Držića na svečanoj akademiji povodom 700. godina Ljekarne Male braće u Dubrovniku.

Ministrica Obuljen Koržinek dodala je kako će se uvrštavanjem na popis na najljepši način zaokružiti veliku obljetnicu.

-Tijekom postojanja opstojnost ljekarne bila je nekoliko puta dovedena u pitanje, ali je višestoljetni kontinuitet ostao. Jedinstven je razvoj ljekarničke vještine koja prenosi znanje i humanost. Neprekinutu tradiciju rada, stvaranja, njegovanja i razvoja recepata ima malo tko u svijetu- izjavila je Obuljen Koržinek.

-Grad i županija su ponosni na veliku obljetnicu ljekarne. Naši stari su nas zadužili brojnim dostignućima kroz povijest, bili su u pravilu ispred svoga vremena, a tako je bilo i u zdravstvu. Ljekarnici su kroz povijest pokazali odgovornost i požrtvovnost u ispunjenju svog poziva – rekao je tom prilikom izaslanik predsjednika Vlade RH i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

-Dubrovnik je kroz povijest prednjačio u polju zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, a dubrovački liječnici bili su vrlo cijenjeni izvan granica grada. Ljekarna Male braće od utemeljenja 1317. godine do danas nije prestala raditi i služiti građanima, što je čini jedinstvenom u svijetu. Zato Dubrovnik ima značajno mjesto u svjetskoj farmaceutskoj povijesti – istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i izaslanik Predsjednice RH i dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Željan Maleš, izaslanica ministra zdravstva RH i pomoćnica ministra zdravstva RH Vera Katalinić-Janković, vikar Franjevačkog samostana Male braće fra Stipe Nosić, predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač, predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednik Farmaceutske liječničke komore EU Rajesh Patel te potpredsjednica Svjetske farmaceutske federacije Eeva Terasalmi.

Na svečanoj akademiji monografiju ‘700 godina – 1317.-2017. Ljekarna Male braće; 50 godina – 1966.-2016. Ljekarna ‘Dubrovnik” predstavili su ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna ‘Dubrovnik’ Marija Bagović Lučić i autor dr. sc. Ivo Orešković, a na kraju svečanosti župan Nikola Dobroslavić uručio je zahvalnice Franjevačkom samostanu Male braće, Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna ‘Dubrovnik’ i Hrvatskom farmaceutskom društvu.

U prigodnom programu nastupili su klapa Subrenum, ansambl Plazarius, glumica Nika Lasić te učenici Medicinske škole Dubrovnik.

Svečana akademija održana je pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Hrvatskog sabora te Ministarstva zdravstva RH i Ministarstva kulture RH.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist