Natrag
24.2.2018 20:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

68. DLJI U Sponzi predstavljena knjiga dr.sc Darka Lukića

20.7.2017 @ 15:50 Dulist Kultura
5;5

Podijelite:

U sklopu popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, a u suradnji s Art radionicom Lazareti, predstavljena je knjiga dr.sc. Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište s podnaslovom Čije je kazalište?

Uz autora, knjigu su sinoć, 19. srpnja u atriju palače Sponza predstavili stručnjakinja za kulturne politike Ana Žuvela te redatelj Saša Božić.

Autor je kazao kako mu je cilj bio ukazati na ‘nevidljive publike’ i ‘nevidljive izvođačice/izvođače’ o kojima najčešće ne razmišljaju ni kazališta, ni mediji, ni teoretičari, ni akademska zajednica, ponajprije zato što su ‘nevidljivi’. Postavljajući pitanje Čije je kazalište? autor želi potaknuti na razmišljanje o tome koliko ekskluzivno ili inkluzivno razmišljamo o javno financiranom, javnom kazalištu, koliko u ta razmišljanja, koga i zašto uključujemo, a koliko, koga i zašto, pak, nehotice ili namjerno, svjesno ili nesvjesno, ipak isključujemo.

Darko Lukić redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, predaje i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a gostovao je i surađivao na brojnim sveučilištima u inozemstvu. Objavio je teorijske knjige u području teatrologije, kao i brojne znanstvene tekstove, a objavljuje i prozu te dramske tekstove. Ovaj njegov zadnji naslov, rezultat je petogodišnjeg istraživačkog rada, a daje sustavan i pregledan uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim kazalištem. Kroz pojedinačne prikaze različitih vrsta i podvrsta primijenjenoga kazališta, knjiga pregledno i cjelovito komentira općenite probleme kazališta drugačijih, različite isključene zajednice, kao i pitanja inkluzivnosti kazališta, društvenih konstrukcija norme, izvedbeno preispitivanje socijalno konstruiranih entiteta i kulturnu reprezentaciju različitih u odnosu na većinu.

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana