Kultura

67. IGRE Zvonki pljesak u Dvoru za Aljošu Jurinića

67. IGRE Zvonki pljesak u Dvoru za Aljošu Jurinića

U nastavku novog glazbenog programa na 67. Igrama, naziva ‘U susret budućnosti’ (‘Key to the Future’), koji predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, održan je recital mladog pijanista Aljoše Jurinića sinoć, 16. kolovoza u atriju Kneževa dvora, kojeg je, kao hrvatskog predstavnika u ovom programu, festivalska publika s posebnim nestrpljenjem iščekivala.

Na dvosatnom koncertu publika je imala priliku čuti Debussyjevu Rêverie, četverostavačnu Sonatu br. 1 u fis-molu Roberta Schumanna koju je skladatelj posvetio svojoj životnoj ljubavi pijanistici Clari Wieck, te Chopinovu Baladu br. 4 u f-molu, koja spada u neke od najboljih, najoriginalnijih i najdugovječnijih djela koje zahvaćaju bit romantičarske estetike i njegovu Sonatu br. 3 u h-molu, u tehničkom i interpretativnom smislu izuzetno zahtjevnu kompoziciju. Dubrovačkoj publici ni to nije bilo dosta te je Aljošu Jurinića zvonkim pljeskom ponovno izvela na dva glazbena dodatka. Ovaj nastup, koji je uslijedio nakon Andrewa Tysona, sjajni je nastavka programa U susret budućnosti, a ujedno i svojevrsni preludij nastupima mladih laureata koji tek slijede.

Aljoša Jurinić, svoj je najveći uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi, a laureat je i Natjecanja kraljice Elizabete ove godine.

Festivalsku publiku večeras očekuje nastup američkog violinista Stephena Waartsa i njegovog ruskog kolege, pijanista Andreya Gugnina koji će imati i solistički koncert u ponedjeljak 22. kolovoza. Mladi laureati su i violinist Aleksey Semenenko i pijanistica Inna Firsova koji će se dubrovačkoj publici predstaviti u utorak, 23. kolovoza. Ovaj novi glazbeni program zaključit će pijanist Yury Favorin svojim koncertom u srijedu 24. kolovoza.

Ulaznice za sve koncerte su dostupne u internetskoj prodaji, na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe jedan sat prije početka. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30 posto.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist