Kultura

67. IGRE Nagrađivani mladi virtuozi oduševili festivalsku publiku

67. IGRE Nagrađivani mladi virtuozi oduševili festivalsku publiku

U nastavku novog glazbenog programa na 67. Igrama, naziva ‘U susret budućnosti’ (Key to the Future), koji predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, američki violinist Stephen Waarts i ruski pijanist Andrey Gugnin održali su koncert sinoć, 17. kolovoza u Kneževu dvoru.

Za festivalsku publiku izveli su Mozartovu Sonatu za violinu u e-molu, izrazito sjetne atmosfere za koju se smatra da je nastala kao refleksija na smrt skladateljeve majke. Uslijedila je Respighijeva Sonata za violinu u h-molu te Suita popularnih španjolskih pjesama Manuela de Falle u aranžmanu Paula Kochanskog, prožeta utjecajem španjolske narodne glazbe, andaluzijskih glazbenih elemenata i španjolske renesanse s neodoljivom mješavinom folklora, impresionizma i neoklasicizma. Na koncu je izveden i Divertimento za violinu i klavir Igora Stravinskog. Izvodeći ovaj repertoar, i čak dva glazbena dodatka, glazbenici su potvrdili kako je riječ o virtuozima pred kojima je svijetla budućnost, istinskim genijalcima svojih instrumenata koji su već u jako mladoj dobi spremni osvojiti svjetske pozornice.

Violinist Stephen Waarts rođen je u San Franciscu 1996. godine, a podičiti se može nagradom publike i nagradom stručnog žirija na Natjecanju Queen Elizabeth; prvom nagradom, Bachovom nagradom i skladateljskom nagradom na Natjecanju Yehudi Menuhin 2014., zatim prvom nagradom i nagradom Romantic Concerto na Međunarodnom natjecanju mladih violinista Louis Spohr 2011. i brojnim drugim. Njegov ruski kolega, pijanist Andrey Gugnin rođen je 1987. godine, a laureat je Natjecanja Ludwig van Beethoven u Beču 2013. dok je u lipnju 2014. osvojio zlatnu medalju i nagradu publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Gina Bachauer u Salt Lake Cityju, a u srpnju ove godine prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Sydney, Australija. U nadolazećoj sezoni očekuje ga prvi solistički koncert u Carnegie Hallu.

Stephen Waarts još jednom izlazi pred festivalsku publiku večeras kad će u Dvoru nastupiti uz Dubrovački simfonijski orkestar, a pijanista Andreyja Gugnina očekuje i solistički koncert u ponedjeljak, 22. kolovoza. Dan poslije dubrovačkoj će se publici predstaviti i mladi laureati violinist Aleksey Semenenko te pijanistica Inna Firsova. Čast zaključiti novi glazbeni program pod nazivom U susret budućnosti ima ruski pijanist Yury Favorin u srijedu, 24. kolovoza. Ulaznice su dostupne u internetskoj prodaji, na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe jedan sat prije početka.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist