Kultura

67. IGRE Lado u subotu na taraci Revelina

67. IGRE Lado u subotu na taraci Revelina

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i ove je godine dio folklornog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Njihov će nastup festivalska publika imati prilike pogledati u subotu, 23. srpnja, s početkom u 21:30 na taraci tvrđave Revelin.

Bogat koreografski repertoar LADA nastajao je kroz dugi niz godina u suradnji s brojnim etnokoreolozima i koreografima, a predstavlja folklornu baštinu svih dijelova Hrvatske. Uvijek raznolik i reprezentativan, ovogodišnji repertoar za festivalsku publiku sastoji se od narodnih plesova i pjesama iz Međimurja, Istre, Baranje, Zagorja, Like i dr.

Hrvatska folklorna tradicija priznata je u svjetskim razmjerima i prepoznata kao jedna od najraznovrsnijih, najljepših i umjetnički najvrednijih, a Ansambl LADO velikim je dijelom zaslužan za to. Njihovi koncerti diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. Od osnutka 1949. godine kao profesionalni folklorni ansambl imali su preko 5000 nastupa u zemlji i 48 zemalja širom svijeta.

LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od koncertne dvorane Čajkovskoga u Moskvi do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, pa čak i olimpijskih igara. Plešu u više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, od kojih su neki stariji od sto godina. Za svoje uspješne nastupe, od osnutka do danas, ovjenčani su brojnim nagradama i priznanjima pa i nagradom Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ulaznice za nastup LADA dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist