Kultura

47 DANA IZA NAS Završna konferencija Igara bez novinarskih pitanja

47 DANA IZA NAS Završna konferencija Igara bez novinarskih pitanja

Na taraci hotela Argentina održana je danas posljednja konferencija za medije 66. Igara, povodom večerašnjeg svečanog zatvaranja Festivala.

Zanimljivo je istaknuti nekoliko niti vodilja ove press konferencije:

Gradonačelnik Vlahušić kazao je kako su ovogodišnje Igre među najboljima do sada, stoga će Grad Dubrovnik financijski više potpomoći Festival iduće ljeto.

Intendant Mladen Tarbuk istaknuo je na press konferenciji suradnju četiri regionalna festivala, koja će se potpisati danas u 15 sati u Kotoru. Zanimljivo je dodati i kurioštinu kako intendant Tarbuk nije bio upoznat s organizacijom dijaloga s građanima koji su se trebali održati u ponedjeljak, 24. kolovoza.
Press konferencija bila je, kako doznaje DuList, bez novinarskih pitanja, te su tako i mediji i javnost bili uskraćeni za mnoga neodgovorena pitanja, no zato je javnost dobila mnoštvo ‘servisnih’ informacija o 47 dana iza nas.

Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika izveli 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa. Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara održana konferencija za medije na taraci hotela Argentina na kojoj su govorili gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, intendant Mladen Tarbuk te njegovi pomoćnici za dramski i glazbeni program Mani Gotovac i Mladen Janjanin.

Premijerni dramski program 66. izdanja Dubrovačkih ljetnih igara otvorile su kontroverzne „Elementarne čestice“ još kontroverznijeg autora Michela Houellebecqa u režiji Ivice Buljana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na Lovrjencu. Predstava koja je izvođena pod policijskim osiguranjem, izazvala je prijepore u javnosti, priskrbila brojne napise u domaćim i stranim medijima te osvojila kritičare. „Dubrovačka trilogija“ Iva Vojnovića u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i u režiji Staše Zurovca premijerno je izvedena u atriju Kneževa dvora te pred Dvorom. Očekivano, naslov je izazvao veliki interes publike pa su izvedbe danima unaprijed bile rasprodane. Legendarni Vojnovićev „Ekvinocijo“ u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na otoku Lokrumu i ove je godine izazvao veliki interes publike, baš kao i reprizne izvedbe „Romea i Giuliette“ Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u ljetnikovcu Skočibuha. Studentski teatar Lero gostovao je s najnovijim uratkom „Vjerenice“ u režiji Davora Mojaša. U čak tri dramska naslova na 66. Igrama, uživalo je i preko stotinu stranih posjetitelja kojima je praćenje „Ekvinocija“, „Romea i Giuliette“ i „Dubrovačke trilogije“ bilo omogućeno preko titlova na engleskom jeziku na vlastitim ili unajmljenim mobilnim uređajima – tabletima i pametnim telefonima, uz pomoć nagrađene aplikacije Vip script razvijene u suradnji Vipneta i UX Passion agencije.

Projekt autorice Mani Gotovac „Pisci na Igrama“ ostvaren je i ovu, treću godinu, zaredom, u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca. Predstavljen je francuski pisac i filozof Pascal Bruckner s kojim je u Sponzi razgovarao Dražen Katunarić. Njegov roman „Ledeni mjesec“ izveden je u režiji Vlatke Vorkapić na brodu. Publici su predstavljene i pjesme Dražena Katunarića iz zbirke „Kronos“ u režiji Paola Tišljarića u atriju palače Sponza, a sklopu istog programa Rade Šerbedžija je uz pratnju Miroslava Tadića recitirao i pjevao na tvrđavi Lovrjenac, što je nakon trideset i sedam godina od igranja Hamleta na istom mjestu bio njegov svojevrsni povratak na Lovrjenac i na Igre.

Novi off program Igara „Noćne serenate“ još je jedan projekt autorice Mani Gotovac, a inspiriran je izvornim pučkim izričajima gradskih sredina koji su se tijekom vremena, nadahnuti spregom pjesnika, skladatelja i interpreta, preobrazili u glazbenu i pjesničku vrstu tipičnih regionalnih kultura. Program je nastao u želji da se obogati popratni program Igara koji bi privlačio i širu publiku, što se i ostvarilo. Brojna publika uživala je u pjesmama Dubrovačkih trubadura u izvedbi Klape Kaše s gostima, uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Đela Jusića i pjesme, baš kao i u nastupu Ibrice Jusića u ljetnikovcu Skočibuha s raznolikim programom na kojem su se našle kancone, šansone i sevdalinke. U Skočibuhi je izveden i glazbeno-scenski program „Bokeljski akord“. Amira Medunjanin sevdah je izvodila uz svoj trio i uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao Mladen Tarbuk na prepunoj taraci Revelina, baš kao i mađarski violinski virtuoz Roby Lakatos s ansamblom kojeg čine redom virtuozni glazbenici. Program je zatvorila Tereza Kesovija s francuskim šansonama u ljetnikovcu Skočibuha.
U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, repriziran je neobarokni balet „Opasne veze“, po motivima romana „Les Liaisons dangereuses“ Pierra Choderlosa de Laclosa u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića na Boškovićevoj poljani, a izveden je i baletni diptih u koreografiji Edwarda Cluga „Rekvijem za 2 stolice“ i „Stabat mater“.

U sklopu glazbenog programa održano je 17 koncerata, a  ponudili su zanimljive kreacije, ne samo na području klasične glazbe već i jazza. Glazbeni program otvoren  je Vip programom u izvođenju Slovenske filharmonije kojom je ravnao Uroš Lajovic uz tenora Domagoja Dorotića i baritona Leona Košavića. Nizali su se prekrasne glazbene večeri u atriju Kneževa dvora s Vokalnim ansamblom Antiphonus uz Edina Karamazova na lutnji; recital klarinetista Giampiera Sobrina uz Roberta Morettija na glasoviru; Slovenski oktet; veličanstveno premijerno hrvatsko predstavljanje Henschel kvarteta; Cantus Ansambl pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera uz soliste Srebrenku Poljak na glasoviru i flautistu Danija Bošnjaka i drugi. Dubrovački simfonijski orkestar u Dvoru je imao dva nastupa. Prvi pod ravnanjem Stefana Mazzolenija i uz solistu Lovra Merčepa na kojem je praizvedena skladba mladog dubrovačkog kompozitora Ivana Končića te drugi na kojem su Beethovena izvodili s pijanisticom Dubravkom Tomšič i pod ravnanjem Ramóna Tebara što je bila iznimna koncertna svečanost zbog obilježavanja dvije značajne obljetnice – 70 godina nastupa Dubravke Tomšič na koncertnim pozornicama i 90 godina postojanja Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Recital Lane Kos je otkazan zbog bolesti pjevačice, a umjesto nje, s talijanskim kanconama nastupio je tenor Domagoj Dorotić. Vrhunsko glazbeno ostvarenje bio je i koncert uglednog sanktpeterburškog Klavirskog trija Arensky, baš kao i recital mladog ruskog pijanista Alexsandera Kutuzova te recital mladog američkog pijanista Andrewa Tysona. U samoj završnici programa nastupila su velika glazbena imena: violinist Guy Braunstein s pijanistom Itamarom Golanom te Ivo Pogorelić uz Komorni studio Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mađarskog dirigenta i pijanista Zoltána Kocsisa kojeg večeras očekuje još jedan nastup na ovogodišnjim Igrama. Ni ljubitelji jazza nisu ostali uskraćeni za vrhunske programe. Mlada jazz pjevačica hrvatskog podrijetla Thana Alexa nastupila je u prelijepom ambijentu parka Orsula, dok nastup Grammyjevca Gregory Portera na tarci Revelina ostaje nezaboravna večer na 66. Igrama za mnogobrojnu publiku koja nije propustila ovaj nastup.

Glazbeni program zaključit će koncert u izvođenju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Kocsisa, s prošlogodišnjim dobitnicima Nagrade Orlando Hrvatskim baroknim ansamblom i sopranisticom Monikom Cerovčec. Tim povodom su na današnjoj konferenciji za medije sudjelovali i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, umjetnička voditeljica HRBA-e Laura Vadjon te maestro Kocsis. Program ispred crkve sv. Vlaha počinje večeras, 25. kolovoza s početkom u 22:00 sata, a odmah po svečanoj dodjeli Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu uslijedit će koncert, a zatim i sama ceremonija zatvaranja 66. Igara na istoj lokaciji.
U sklopu popratnog programa otvorene su tri izložbe u atriju palače Sponza – „Summa Mediterranea“ Matka Trebotića, izložba fotografija slavnog francuskog fotografa Marca Riboulda u sklopu Randez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj te u kolovozu i izložba dubrovačkog slikara Josipa Škerlja pod nazivom „Dubrovački intermezzo“. Jedan u najuglednijih hrvatskih povjesničara umjetnosti Igor Zidić, predstavio je svoju novu knjigu „Rukopis oka“ u izdanju Matice hrvatske. U sklopu filmskog programa u ljetnom kinu Jadran prikazano je pet domaćih i stranih filmova s Pulskog filmskog festivala, uključujući i filmove dobitnike nagrada, dok su u Slavici prikazana tri filma u suradnji s Kinematografima Dubrovnik.

Tradicionalno, program su obogatili nastupi Folklornog ansambla  Linđo na taraci tvrđave Revelin.
66. Igre su zabilježile porast od 10.05 % u prodaji ulaznica putem interneta u odnosu na prošlu godinu, kao i porast agencijske prodaje. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 2000 medijskih objava, dok se u press uredu akreditiralo 246  predstavnika domaćih i stranih medija. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji „Google Analytics“ zabilježeno je 33.000 jedinstvenih posjetitelja.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist