Zanimljivosti

3D prikaz Grada 16. stoljeća!

3D prikaz Grada 16. stoljeća!

Stipan Ujdur iz Opuzena završio je kompletan 3D model rekonstrukcije renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić u Gružu, o čemu je duList već ranije pisao. Vrtu je pridružio i dubrovačku navu.

Model je Ujdur, podsjetimo, radio uz stručne savjete dr. Bruna Šišića, a prvi dio dovršen je u svibnju ove godine.

– Ovo je prvi dio kompleksa 'Renesansnog vrta Gundulić' na kojemu su obuhvaćene građevine u prednjem dijelu i zapadni zid. U pripremi je drugi dio na kojemu će biti zidovi sa sjeverne, istočne i južne strane te vidikovac na istočnom zidu.

Dalje će se vršiti rekonstrukcija izvornog sadržaja renesansnog vrta za floru. Sada nije moguće reći u koliko će dijelova biti postavljena, jer je uvjetovano poštivanjem standarda kod izrada 3D komponenti za floru. Kako vidite, vrt će biti postavljen u više modela koji će se na Google earthu na geo poziciji u Gružu spojiti u jednu cjelinu i tako će biti napravljen kompletan vrt – naveo je nakon završetak prvog dijela autor ovog zanimljivog 3D modela.

Prije nekoliko dana obavijestio nas je kako je završena kompletna rekonstrukcija ljetnikovca, čiji su 3D modeli postavljeni na Google earth.

– Kompletan model Vrta je zaista prevelik. 'Težak' je 18 MB, sastoji se od sedam dijelova koje je trebalo objediniti u jednu cjelinu. Bilo ga je teško raditi, ali sada, nakon tri mjeseca mukotrpnog rada, kada vidim rezultat toga nije mi ni najmanje žao – napisao nam je Stipan Ujdur, napomenuvši kako će u opisima uz modele biti navedeno da su posvećeni 'anđelu čuvaru' dubrovačkih vrtova i starina krajobraznom arhitektu dr. Brunu Šišiću, koji ne samo što mu je bio stručni savjetnik, nego je i koautor 3D modela.

– Osim prije navedenih modela napravio sam i 3D model rekonstrukcije starog dubrovačkog jedrenjaka 'Dubrovačku navu', koja je također postavljena na Google earth,'usidrena je točno ispred vrta pa kao cjelina daju slikovit prikaz jednog razdoblja iz XVI stoljeća. Model je namijenjen bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću kao poznatom ljubitelju starih jedrenjaka, pa neka ima i jedan ovakav u 3D formatu postavljen na Google earthu – navodi dalje Ujdur.

Kako izgleda 3D model jedrenjaka pogledajte ovdje.
 
U novom broju duLista od ovog utorka potražite i novi apel dr. Bruna Šišića za spas Gundulićevog vrta, na čiji prostor Grad, usprkos svim dosadašnjim kritikama te aktu Ministarstva kulture o tome kako je riječ o zaštićenom nepokretnom kulturnom dobru, sad planira proširiti placu.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist