Grad

25. OBLJETNICA NAJTEŽEG DANA Junačka obrana Grada!

25. OBLJETNICA NAJTEŽEG DANA Junačka obrana Grada!

‘Dan kada su zavladali pomračeni umovi koji su se krenuli granatama iživljavati nad svjetskom kulturnom baštinom osvanuo je 6. prosinca 1991. godine i prozvan je ‘dubrovačkim crnim petkom’ – piše Oliver Pezo u svom kapitalnom djelu ‘Zagonetka pobjede’, u kojemu su detaljno prikupljena svjedočanstva gotovo svih živih dubrovačkih branitelja.

Povijest – učiteljica života
Malo prije 6 sati ujutro toga ‘crnog dana’ srpsko-crnogorski agresori napali su tvrđavu Imperijal na Srđu. Tvrđavu Imperijal izgradili su Francuzi početkom 19. st. nakon što su bez ispaljenog metka osvojili Dubrovnik, a s ciljem sprječavanja daljnjih napada Crnogoraca, Vlaha i Rusa s kojima su se netom prije borili. Naime, Rusi, Crnogorci i Vlasi su 1806. osvojili, popljačkali i popalili Konavle, Župu dubrovačku i užu okolicu Dubrovnika i sa Srđa topovima počeli bombardirati sam Grad. Povijesni izvori tvrde da su ti napadi bili osobito brutalni te od strane barbara s Istoka proglašeni ‘svetim ratom’ protiv katoličkog neprijatelja. Točno 185 godina poslije, pred kraj drugog tisućljeća, istočni ‘barbari’ su ponovno napali jedan od najisturenijih gradova zapadne civilizacije u Europi i najljepši grad na svijetu. Ovaj put u režiji takozvane JNA.

‘Dubrovački crni petak’
Najžešći napad na Dubrovnik tijekom Domovinskog rata zbio se upravo na Svetog Nikolu 6. prosinca 1991. godine. Brojčano i oružano nadmoćniji agresori su rano ujutro tog dana topničkom vatrom štitili napredovanje svojih pješaka koji su se primicali Imperijalu.
– Iz smjera Bosanke i Strinčjere prilazila su dva tenka koja su pucala po tvrđavi, a s Bosanke je granatama žestoko udaran hotel Belvedere. Zbog jakog granatiranja branitelji nisi mogli izaći iz utvrde tako da je JNA pješaštvom došla na pozicije s kojih je mogla kontrolirati prostor oko tvrđave. U samom Gradu označena je opća opasnost jer su granate padale po Gružu i Lapadu pa je već bilo stradalih civila – napisao je Pezo.

Branitelji Imperijala našli su se u klopci, a agresori su im prijetili bojnim otrovom. Nasreću, uslijedila je ubojita reakcija iz Grada.
– Iz Grada je otvorena vatra iz svih raspoloživih oruđa po napadaču koji je na otvorenom prostoru Srđa ostao izložen. Istovremeno su se iz Grada uputile grupe branitelja kako bi pojačale obranu i dopremile streljivo. Posebno su se istakli Cvijeto Antunović i Mišo Ljiljanić te skupina od šest pripadnika Specijalne jedinice policije Dubrovnik koji su svojim dolaskom i djelovanjem po neprijatelju značajno utjecali na ishod bitke. Stradao je i tenk koji je stigao do same tvrđave iz smjera Bosanke, a koji je zbog oštećenja krenuo u povlačenje. Odmazdom za ovaj preokret i stradanje JNA vojnika uslijedila je po cijelom gradskom području, a naročito je bila granatirana povijesna jezgra (pod ‘zaštitom’ UNESCO-a) – napisao je dalje Pezo o ratnim strahotama Dubrovnika.

Grad je žestoko granatiran cijeli taj dan, a posebno teško bilo je kod hotela Libertas. Poginulo je 19 branitelja i civila, a 60 osoba je ozlijeđeno. Svijet su obišle snimke zadimljene povijesne jezgre i zapaljenih barki u starom portu. Tada je svima bilo jasno da se u Dubrovniku ne pale gume, kako je agresorska propagandna mašinerija tvrdila. No, ono što je najvažnije, agresor više nije imao snage ponoviti ‘6.12.’, a inicijativa je prepuštena moralno pojačanim hrvatskim snagama.

Tekst: Viktor Matić

Foto: Pavo Urban

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist