Vaše vijesti

146 Lopuđana reklo NE trafostanici na dječjem igralištu

146 Lopuđana reklo NE trafostanici na dječjem igralištu

U svega tjedan dana od iznenadnog početka gradnje temelja za montažnu trafostanicu, 147 mještana otoka Lopuda, od kojih je 122 trajno nastanjenih na Lopudu, a 25 rođenih Lopuđana i vlasnika nekretnina na otoku, potpisalo je peticiju u kojoj još jednom jasno kažu NE kontejnerskoj trafostanici na dječjem igralištu.

– Obzirom da nas svega oko 180 – 190 živi na otoku, vjerujemo da je ovo dovoljno značajan broj da vas potakne na proučavanje dokumentacije u prilogu – zapisal isu mještani, a u nastavku pročitajte dopis.

PREDMET: Zahtjev za hitnim zaustavljanjem radova na kontejnerskoj trafostanici na otoku Lopudu

Molimo Gradonačelnika, Župana, pravobraniteljicu za djecu te sve nadležne institucije da po hitnom postupku urgiraju i zaustave Elektrojug u postavljanju montažne kontejnerske trafostanice na dječjem igralištu otoka Lopud. Mještani otoka Lopuda su svjesni dugoročne potrebe za novom trafostanicom, no gradnja trafostanice u srcu sezone, u ovom obliku i na ovoj lokaciji uništava sve ono što su Lopuđani stoljećima gradili i radili. Tražimo trenutnu obustavu radova do kraja turističke sezone, dostavljanje dokumentacije na temelju koje se gradi sporna trafostanica, izgradnju ugradbene trafostanice na istoj lokaciji prema inicijalnom rješenju HEP-a ili hitno izmještanje projekta kontejnerske trafostanice na primjerenu lokaciju na otoku Lopudu.

Mještani otoka Lopuda još su 2014. godine sa 116 glasova rekli jasno NE rješenju kontejnerske trafostanice u samome srcu otoka Lopud, na početku šetališta, u povijesnoj jezgri, na dječjem igralištu, svega nekoliko metara od osnovne škole i dječjeg vrtića. U tri godine od potpisivanja prve peticije, Grad Dubrovnik i Elektrojug nisu bili u stanju pronaći adekvatno rješenje, već se u tajnosti prikupljala dokumentacija za u najmanju ruku neprimjerenu varijantu rješenja trafostanice. Sigurni smo da Grad Dubrovnik trafostanicu u ovoj izvedbi ne bi dozvolio na Stradunu. Ovo mjesto je na naš Stradun.

U svega tjedan dana od iznenadnog početka gradnje temelja za montažnu trafostanicu, 147 mještana otoka Lopuda, od kojih je 122 trajno nastanjenih na Lopudu, a 25 rođenih Lopuđana i vlasnika nekretnina na otoku, potpisalo je peticiju u kojoj još jednom jasno kažu NE ovakvom rješenju trafostanice.

Tražimo:

1. Hitnu obustavu radova do kraja turističke sezone. Dovođenje bagera i teških strojeva koji svakodnevno rade na mjestu gdje dnevno prolazi oko tisuću turista je potpuno neprihvatljivo jer drugog prilaza mjestu nema. Lopud živi od turizma koji traje do konca listopada. Postojeće trafostanice su izdržale ovo ljeto najviša opterećenja u povijesti Lopuda pa će sigurno izdržati i ovu jesen. Nema nikakve potrebe za brzim, nepromišljenim i neprimjerenim rješenjima.

2. Dostavljanje dokumentacije po kojoj je izdana dozvola za izgradnju kontejnerske trafostanice. Ne postoji nikakav zapisnik o sastanku Mjesnog odbora niti se članovi Mjesnog odbora sjećaju potpisivanja dozvole za izgradnju ovakve trafostanice. Ili se ovakva degradacija mjesta radi bez dozvole Mjesnog odbora ili je netko izdao potpis „na svoju ruku“ i time počinio kriminalno djelo pa samim time dozvole nisu pravovaljane.

3. Pronalaženje adekvatnog rješenja za trafostanicu, njenim ugrađivanjem u ulicu koja se nalazi neposredno iznad sporne lokacije ili premještanjem na drugu lokaciju. Sramotno je da je Grad Dubrovnik odobrio izgradnju jednog nakaradnog i bučnog limenog objekta u povijesnoj jezgri otoka Lopud. Odmah iznad kontejnerske trafostanice nalazi se stoljetna crkva Sv. Marije s monumentalnom tvrđavom u pozadini, simbol Lopuda, prikazan na svim razglednicama i slikama otoka, te kamena zgrada osnovne škole iz 1926. godine. Lopudskoj djeci oduzet je veliki dio jedinog dječjeg igrališta na otoku, a svega nekoliko metara od kontejnerske trafostanice nalazi se škola i dječji vrtić. Roditelji djece zabrinuti su i zbog potencijalnog elektromagnetnog zračenja, što su jasno i detaljno opisali u dopisu iz 2014. godine.

Kako se ova trafostanica očito gradi radi novoizgrađenih vila i adaptiranog samostana u neposrednoj blizini, čiji su vlasnici visoko pozicionirani stranci, a koji su već dobili obećanja da će dobiti dovoljnu količinu električne energije i koji su ispunili tražene uvjete, svjesni smo da pritisak dolazi sa svih mogućih viših instanci kako bi se ova obaveza odmah riješila. Sigurni smo da ni strani vlasnici, koji su radili i gradili prema zakonu i samo traže da se prema njima ispoštuju preuzete obaveze od strane HEP-a, ne žele ovakvo rješenje trafostanice.

Nemojte dozvoliti da dugogodišnja nesposobnost lokalnog operatera da riješi ovaj problem i čekanje zadnjeg trenutka kako bi se podvalilo najjeftinije rješenje, rezultira time da Lopud vječno izgubi šarm i ljepotu mjesta, uz sve one negativne posljedice koje smo prethodno naveli.

Nemojte dozvoliti da izgubimo povjerenje u jedinice lokalne uprave i samouprave te državne institucije, koji bi morali biti u službi svojih građana.

U očekivanju Vaše brze i jasne reakcije,

Mještani otoka Lopuda

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist