Kultura

12 NOVIH DJELA Bogata izdavačka djelatnost Dubrovačkih muzeja

12 NOVIH DJELA Bogata izdavačka djelatnost Dubrovačkih muzeja

Dubrovački muzeji su zatvorili 2017. godinu sa čak 12 novih izdanja! Riječ je o šest kataloga izložbi, jednom katalogu zbirke, dva edukativna izdanja, engleskim izdanjima knjižice o žitnici „Rupe“ i kataloga izložbe „Dubrovačke medalje i plakete: otisak vremena“ te četvrtom izdanju Zbornika Dubrovačkih muzeja.

Četiri etnografska izdanja
Katalog izložbe „Ludi bali i pazari: poklade i maske dubrovačkog kraja“ autora Lane Milošević Đerek i Ivice Kipre na 260 stranica donosi pregled karnevala i maskiranja kao neizostavnog dijela kulturne povijesti Dubrovnika, koja se može pratiti već od 13. stoljeća. Lana Milošević Đerek obrađuje temu maski i maskiranja kroz povijest, poklada i tradicije maškaravanja u Dubrovniku, te daje pregled karnevalskih svečanosti u starom Dubrovniku, ali i dubrovačkih maškarata 20. stoljeća, dok se Ivica Kipre bavi karnevalima dubrovačke okolice, posebice cavtajskim maškaratama i karnevalima Župe dubrovačke, ali s pažnjom obrađuje i maškare u Konavlima, u Dubrovačkom primirju i na Elafitskim otocima, na poluotoku Pelješcu, otoku Mljetu te lastovski poklad.
„Dubrovački betlemi: tradicija slavljenja Božića u Dubrovniku“, autorice Branke Hajdić još je jedan katalog izložbe dubrovačkoga Etnografskog muzeja u kojem autorica piše o tradiciji slavljenja Božića u Dubrovniku. Uz najpoznatije dubrovačke betleheme – u crkvi samostana Službenica milosrđa, crkvi samostana Male braće, crkvi sv. Ignacija te u crkvi Svih svetih – Domino, autorica obrađuje i štovanje Bambina te donosi završna opažanja i betlehemu u suvremenom kontekstu.

„Tradicijski nakit: Župa dubrovačka, Rijeka dubrovačka i Dubrovačko primorje“ dvojezični je hrvatsko-engleski katalog zbirke Etnografskog muzeja u kojem nas autorica Barbara Margaretić upoznaje sa Zbirkom, poviješću dubrovačkog zlatarstva, materijalima i tehnikama, da bi detaljno obradila muški i ženski tradicijski nakit Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke i Dubrovačkog primorja, te donijela katalog od 68 predmeta koji se u Zbirci čuvaju.
Četvrto etnografsko izdanje iz 2017. godine je knjižica o žitnici „Rupe“ na engleskom jeziku „The Rupe Granary – Granaries and the storage of grain in Dubrovnik“ u kojoj autor Ivica Kipre piše o pohranjivanju žita u Sredozemlju, odvijanju trgovine, skladištenju i distribuciji žita u Dubrovniku, te nas upoznaje s podacima kako i kada je građena žitnica „Rupe“ te kad je i zbog čega rekonstruirana.

Tri izdanja Kulturno-povijesnoga muzeja
Uz katalog izložbe „Nikola Božidarević – veliki slikar dubrovačke renesanse urednice Pavice Vilać, ravnateljice Dubrovačkih muzeja, u kojem su predočena sva dosadašnja znanja o Božidareviću, ali i iznesene neke nove spoznaje vezane uz slikarovo rođenje, opus, naručitelje i lokacije za koje su umjetnine naručivane, te su ispravljene neke nejasnoće u dosadašnjem čitanju arhivskih dokumenata, a na kojem su bili angažirani ponajbolji poznavatelji Božidarevićevog lika i djela: akademik Radoslav Tomić, dr. sc. Zoraida Demori Staničić, prof. dr. sc. Sanja Cvetnić te dr. sc. Vedrana Gjukić – Bender, muzejska savjetnica iz Dubrovačkih muzeja, u protekloj su godini realizirana još dva izdanja Kulturno-povijesnoga muzeja.
U katalogu izložbe „Dubrovnik u prvom svjetskom ratu“ Tonko Marunčić daje osnovne informacije o Prvom svjetskom ratu uopće i situaciji u svijetu kao uvod u teme o dubrovačkoj svakidašnjici u tom razdoblju, Dubrovčanima na ratištima u Prvom svjetskom ratu, gospodarskim prilikama, dobrotvornoj djelatnosti te kraju Velikog rata i uspostavi Kraljevine HSS, dok Đivo Sjekavica piše o rekviziciji zvona u Prvom svjetskom ratu na području Dubrovačke biskupije. Autori donose i katalog od 130 predmeta.
Protekle je godine tiskano i englesko izdanje kataloga izložbe dubrovačkih medalja i plaketa „Medals and Plaquettes from Dubrovnik“, čije je hrvatsko izdanje prezentirano u proljetnom izdanju časopisa „The medal“ za 2017. godinu renomiranog British Art Medal Society! Autori kataloga su kustos Dubrovačkih muzeja Dino Lokas te kolekcionar i numizmatičar Božo Lasić koji, respektirajući logičan povijesni slijed,prate razvoj medalje od njenih početaka u renesansi, pa sve do današnjih dana. Tako su predstavljene medalje kovane u doba Dubrovačke Republike, medalje kovane i lijevane izvan Dubrovnika, a odnose se na Dubrovnik, medalje kovane u doba francuske uprave u Dubrovniku, medalje lijevane i kovane u doba Austrije i Austro-Ugarske, medalje iz doba Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, te konačno medalje iz najnovijeg doba Republike Hrvatske. Uz to su posebno obrađene nedatirane medalje, medalje za Društvo prijatelja dubrovačke starine i svetačke medaljice. Ukupno je riječ o 252 predmeta u katalogu.

Ostala izdanja
Izložbu Pomorskoga muzeja „Pomorske škrinje iz fundusa Pomorskoga muzeja u Dubrovniku“, koja se u žitnici „Rupe“ može razgledati do konca veljače, prati istoimeni katalog u kojem autorica Ljerka Dunatov prezentira dosad neizloženi fundus Pomorskoga muzeja te širu javnost upoznaje s načinom izradbe, ukrašavanja i uporabe pomorskih škrinja te upozorava na potrebu intenzivnije zaštite tih vrijednih predmeta. Autorica donosi i katalog od 15 predmeta.

Vrlo vrijedno izdanje svakako je i katalog izložbe antičkog stakla iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku „Proziran izvor“, otvorene prošle godine u Kneževu dvoru, neposredno pred početak treće faze sanacije Atrija, koja će javnosti ponovno biti dostupna u lipnju. Autorica Liljana Kovačić predstavlja staklenu građu z fundusa dubrovačkoga Arheološkoga muzeja koja je najvećim dijelom darovana u vrijeme osnivanja Domorodnog muzeja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Na hrvatskom i engleskom jeziku obrađene su teme o staklu u Antici, tipologiji staklenih predmeta iz Zbirke, stolnom posuđu i posuđu za prehranu i prijevoz, kozmetičkom posuđu, nakitu i toaletnom priboru te ostalim nalazima, dok katalog obuhvaća ukupno 69 predmeta.

U protekloj su godini tiskana i dva edukativna izdanja Dubrovačkih muzeja, čija je autorica muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša. Bojanka „S Pavlom i Đivom u điru po muzejima“ je namijenjena djeci, odgojiteljima, učiteljima razredne nastave, ali i svima ostalima koji će zajedno s djecom kvalitetno provoditi vrijeme. Kroz crteže i enigmatske zadatke čitatelja vode već poznate maskote Dubrovačkih muzeja Pavle i Đivo koji djeci poručuju – igrajte se!
„Pavle i Đivo u Pomorskome muzeju“ je treći ilustrirani edukativni vodič kroz stalne postave Dubrovačkih muzeja. Svojim pričama, zgodama i nezgodama Pavle i Đivo, zajedno sa svojim dvonožnim i četveronožnim pomagačima, najmlađim, ali i nešto starijim posjetiteljima, pružaju zanimljivu i napetu šetnju bogatom pomorskom prošlošću dubrovačkoga kraja. Čitatelje upoznaju s najslavnijim brodovima Republike, različitim pomorskim pomagalima, ali i „politikom“ trgovanja. Pri tome pričaju „po dubrovački“ pa je, radi lakšeg razumijevanja manje poznatih i već zaboravljenih riječi, na kraju vodiča donesen i rječnik.

U četvrtom broju Zbornika Dubrovačkih muzeja, koji na početku donosi In memoriam Anici Kisić, nedavno preminuloj muzejskoj savjetnici u mirovini i dugogodišnjoj voditeljici Pomorskoga muzeja u Dubrovniku, se može čitati o korintskoj reljefnoj keramici s Mljeta, antičkom natpisu kod crkve sv. Ivana u Ljutoj, dubinskom pretraživanju morskog dna Konavala i Župskog zaljeva, rezultatima novijih arheoloških istraživanja na prostoru ispod Bunićeve poljane, stećcima kod crkve sv. Barbare u Dubravci, konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima na stećcima konavoskog područja, rezultatima arheoloških istražnih radova na predjelu zapadnog predziđa dubrovačkih zidina od Pila do kule Puncijele, topu iz Molunta u kontekstu francusko-ruskoga pomorskog sukoba u jesen 1806., majstoru vratnica portala Kneževa dvora, slikarima u Dubrovniku u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća, dagerotipijskoj djelatnosti u Dubrovniku i sačuvanim primjercima, novovjekim vezama dubrovačkih umjetnika i jadranskih susjeda, plakatu Marka Rašice iz fundusa Dubrovačkih muzeja, nedavno otkrivenom nepoznatom djelu dubrovačkog zlatara Ivana Progonovića, svečanim “ubruscima oko vrata” iz fundusa dubrovačkog Etnografskog muzeja, Ferićevoj Perijegezi, te muzeju danas kao mjestu zabave, doživljaja i doživotnog učenja. Riječ je o sedam izvornih znanstvenih članaka, četiri prethodna priopćenja, dva pregledna i tri stručna članka, te jednom izlaganju sa znanstvenog skupa. Urednik Zbornike je dr. sc. Domagoj Perkić, a autori priloga Liljana Kovačić, Niko Kapetanić, dr. sc. Luka Bekić, Maris Kristović, dr. sc. Domagoj Perkić, dr. sc. Vinka Marinković, dr. sc. Domagoj Mudronja, Domagoj Kristović, Igor Mihajlović, Renato Gianni Ridella, Pavica Vilać, dr. sc. Vedrana Gjukić-Bender, Marina Filipović, doc. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica, Leona Ribić, Renata Andjus, Barbara Margaretić, Matko Đevoić i Aleksandra Piteša.

Sva izdanja Dubrovačkih muzeja dostupna su u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist