Grad

100 TISUĆA KUNA ZA SIGNALIZACIJU Poštujte naše znakove, skupo smo ih platili!

Podna signalizacija 100 tisuća kuna

Grad je s novim pločnicima na frekventnim gradskim ulicama još u prošloj godini dobio signalizaciju u nogostupima, no dio ih i nije u reprezentativnom stanju. Ili su oštećeni, ili ne ispunjavaju svoju svrhu – informiranje posjetitelja o udaljenosti od povijesne jezgre – jer po noći ne svijetle. Iako su postavljeni u blizini rasvjetnih tijela kako bi u svakom trenutku imali – struju. Postavljeno ih je ukupno 28 za cifru od skoro 100 tisuća kuna!

Iz gradske uprave se pak hvale smjerokazima ističući kako je to inovativni projekt Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
Signalizacija je, naime, postavljena u nogostupe na frekventnim gradskim ulicama kako bi posjetitelje informirala kolika je udaljenost do povijesne jezgre i za koliko minuta tu udaljenost mogu propješačiti.
– Osim informativne svrhe, cilj uvođenja ove vrste signalizacije je potaknuti goste, ali i građane, na pješačenje jer se radi o kratkim relacijama. Na taj način, osim što se smanjuju prometne gužve, turisti istražuju gradske ulice i lokalne trgovine i objekte izvan gradske jezgre – istaknuli su iz Gradske uprave.

Cilj je i dalje unapređivati projekt
Njih 20 lani je postavljeno u Ulici Iva Vojnovića, Zagrebačkoj ulici i u Ulici Ante Starčevića.
No, nije baš da je riječ o tzv. shopping ulicama u kojima bi posjetitelji zaista mogli uživati šetajući do Grada. Tu i tamo se na Vojnoviću, primjerice, može poviriti u kakav izlog, ili sjesti u kakav lokal, ali mala je to ponuda u odnosu na primjerice splitsku Marmontovu ili zagrebačku Ilicu pa ne znamo na što to Gradska uprava misli kad govori da na ovaj način turisti istražuju lokalne trgovine i objekte. Jedino ako tu i tamo skrenu s puta.

Još dvije ulice obuhvaćene su projektom u ovoj godini. Po četiri smjerokaza postavljena su u Ulici žrtava Dakse i Vladimira Nazora gdje također nema puno toga za razgledati.
Za ovu gradsku atrakciju ‘iskeširano’ je oko 93 tisuće kuna. Odnosno u prošloj godini 20 komada plaćeno je iz proračuna Turističke zajednice grada Dubrovnika 67 tisuća kuna, dok je u 2014. u proračunu TZ-a predviđeno 26 tisuća kuna.
– Cilj je i dalje unapređivati projekt i s vremenom stvoriti mrežu podne signalizacije u Gradu Dubrovniku – smatraju u Gradu Dubrovniku.

Ističu i kako su smjerokazi postavljeni pored stupova javne rasvjete na koji su priključeni kako bi noću imali napajanje električnom energijom, a koriste napajanje od 12 volti te imaju zaštitu u slučaju loma kako ne bi došlo do strujnog udara.
– Tehnički su prilagođeni da izdrže određeni pritisak i vremenske uvjete, no nisu neuništivi. Materijal od kojeg su rađeni je pleksiglas i aluminijski lim otporan na hrđanje. Oštećen je jedan u Ulici kralja Tomislava, vjerojatno zbog vandalizma, te je ubrzo zamijenjen bez naknade – istaknuli su iz Grada Dubrovnika na naš upit o tome koliko je šteta nastala njihovim oštećivanjem.

No, mi smo naišli na još polomljenih smjerokaza, a i čitatelji nam javljaju kako dobar dio njih ne svijetli po noći pa time gube svoju svrhu.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist